Rechters trekken stekker uit volkstelling VS

De regering-Trump mag de volkstelling van 2020 voortijdig beëindigen. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bezwaren van burgerrechtenorganisaties en lokale overheden daartegen nietig verklaard.

David van Unen
Sonia Sotomayor was de enige rechter die tegen beëindiging stemde. Beeld AFP
Sonia Sotomayor was de enige rechter die tegen beëindiging stemde.Beeld AFP

Het is een van de grootste overheidsoperaties ter wereld. Eens in de tien jaar gaan honderdduizenden Amerikaanse ambtenaren letterlijk langs de deuren, om nog eens na te gaan hoeveel mensen nu eigenlijk in elke wijk, county en staat wonen.

De uitkomst is van levensbelang. Op grond van deze census wordt bepaald hoeveel vertegenwoordigers, stem- en slagkracht staten krijgen in het Kiescollege en het Congres (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden), zowel op staats- als op federaal niveau. Die verdeling blijft vervolgens tien jaar staan, tot de volgende telling. De besluiten over wie de komende tien jaar wát krijgt, worden volgens de Democraten nu genomen op basis van onvolledige informatie. De censuscommissie had naar eigen zeggen al 99,9 procent van de Amerikanen geteld. Dat komt volgens Sonia Sotomayor, die als enige rechter tegen beëindiging stemde, nog altijd neer op een tekort van honderdduizenden mensen.

Ongeteld en ongehoord

Sotomayor: “Het percentage dat niet mee kan of wil doen aan de census is veel hoger in gemarginaliseerde gemeenschappen. Van plattelandsgemeenten tot stadswijken waar de bevolkingssamenstelling moeilijk is vast te stellen. Zij blijven ongeteld en ongehoord.”

De Republikeinse partij probeert – zeggen tegenstanders – invloed te houden op hoe de Amerikaanse volksvertegenwoordiging er de komende tien jaar uitziet. Ongeacht wie volgende maand de presidentsverkiezingen wint.

De zaak waarover het Hooggerechtshof vanochtend (Nederlandse tijd) besloot, was een beroep van de regering-Trump tegen het verlengen van de telling, die door de pandemie vertraging had opgelopen. Waar de regering aanvankelijk voorstander was, veranderde minister van Handel Wilbur Ross in augustus opeens van koers. De regering stelt zich nu op het standpunt dat het beter is om nu te stoppen, om in elk geval de tot nu toe verzamelde data voor 31 december van dit jaar naar het Congres te sturen.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemde het vonnis in een reactie ‘spijtig en teleurstellend’. Volgens haar probeert de regering-Trump de meest kwetsbare gemeenschappen van het land buiten zowel de politieke als financiële invloedssfeer te houden.

Burger of illegaal?

Deze zomer schikte Trump na maandenlang procederen in een andere censuszaak. Zijn regering had in de telling van dit jaar een vraag op willen nemen over burgerschap. Is iemand Amerikaans staatsburger, of een illegale migrant? Die vraag was omstreden omdat ongedocumenteerden mogelijk de tellers zouden ontlopen, uit vrees voor deportatie.

Dat had een vertekend beeld op kunnen leveren, omdat staten en kiesdistricten met een grote migrantengemeenschap dan minder invloed hadden gekregen dan hun toekwam.

Meer over