Rebellenleider Lichtend Pad in gevangenis Peru overleden

Abimael Guzmán, oprichter en jarenlang leider van de Peruaanse guerrillabeweging Lichtend Pad, is overleden. Hij stierf op 86-jarige leeftijd in de extra beveiligde gevangenis op marinebasis Callao, zo maakte de gevangenisdirectie zaterdag bekend. Zijn gezondheid verslechterde de afgelopen maanden. Hij at nauwelijks meer en werd een tijdlang in het ziekenhuis behandeld.

Het Parool
Mensen verzamelen zich bij de gevangenis om de dood van rebellenleider Abimael Guzmán te vieren. Beeld AP
Mensen verzamelen zich bij de gevangenis om de dood van rebellenleider Abimael Guzmán te vieren.Beeld AP

“De terroristische leider Abimael Guzmán, die verantwoordelijk is voor het verlies van talloze levens van onze landgenoten, is dood”, schreef president Pedro Castillo op Twitter. “Onze veroordeling van terrorisme is krachtig en onherroepelijk. Alleen in een democratie kunnen we een Peru bouwen van gerechtigheid en ontwikkeling voor ons volk.”

Bloedige bomaanslag

Guzmán werkte in de jaren zestig als hoogleraar filosofie aan de universiteit van Ayacucho. Later ging hij ondergronds en richtte de meedogenloze rebellenorganisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad) op. Hij was een fervent aanhanger van het Marxisme en pleitte voor een boerenrevolutie waarin rebellen eerst de controle over het platteland zouden krijgen en vervolgens naar de steden zouden oprukken. Gedurende de jaren tachtig groeide de organisatie uit tot 10.000 gewapende strijders. In die jaren kwamen onder zijn leiding tienduizenden mensen om het leven bij talloze autobombardementen en andere bloedige aanslagen.

Een waarheidscommissie in 2003 gaf het Lichtend Pad de schuld van meer dan de helft van de bijna 70.000 geschatte sterfgevallen en verdwijningen veroorzaakt door verschillende rebellengroepen en brute pogingen van de regering om de opstand neer te slaan tussen 1980 en 2000.

Arrestatie

In 1992 werd Guzmán gearresteerd in Lima en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een bloedige bomaanslag in de Peruaanse hoofdstad waarbij 25 doden en 155 gewonden vielen. De rebellenleider heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslag, maar werd in september 2018 opnieuw tot levenslang veroordeeld.

Hoewel bijna alle leiders van Lichtend Pad achter de tralies zitten, zijn er nog steeds strijders verspreid in geïsoleerde bos- en berggebieden. De autoriteiten schatten eerder dit jaar hun aantal op 350 en beschuldigen hen van samenwerking met drugshandelaars.

Abimael Guzmán in 2017. Beeld REUTERS
Abimael Guzmán in 2017.Beeld REUTERS
Meer over