PlusAchtergond

Ramp op ramp: helft Hondurezen zwaar getroffen

Het Rode Kruis Nederland trekt aan de bel over de stille ramp die zich voltrekt in Honduras en buurlanden die twee maanden geleden door twee zware orkanen getroffen werden. De coronacrisis maakt de situatie nog nijpender.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

When it rains, it pours, zeggen de Engelsen wel, om maar aan te geven dat ongeluk zelden alleen komt. Voor de inwoners van het Midden-Amerikaanse land Honduras werd de uitspraak zowel in de letterlijke als figuurlijke zin de ­tragische werkelijkheid. Na jaren van politieke ­chaos, bendegeweld en economische misère werd het land vorig jaar, afgezien van het corona­virus, ook nog getroffen door twee zware orkanen vlak achter elkaar.

Stijgende lijn besmettingen

Eta en Iota kwamen respectievelijk op 3 en 17 november aan land in Midden-Amerika. Hoewel beide orkanen Nicaragua als eerste bereikten, heeft Honduras het zwaarst te lijden gehad onder de hevige regenval, overstromingen en aardverschuivingen die ermee gepaard gingen. Ruim de helft van de bevolking, 4,5 miljoen Hondurezen, werd door de orkanen getroffen, van wie 300.000 hun huis moesten achterlaten. En de problemen zijn verre van voorbij.

Adamse vrijwilliger Rode Kruis in Honduras. Beeld Johannes Chinchilla
Adamse vrijwilliger Rode Kruis in Honduras.Beeld Johannes Chinchilla

Het Rode Kruis Nederland trekt aan de bel over de stille ramp die zich in het land voltrekt. De stormen hebben wegen, bruggen, scholen, huizen en zorgcentra verwoest. Veel mensen die hun huis in allerijl moesten verlaten zijn nog steeds in opvangcentra. “Het is logisch dat door corona de aandacht van de wereld elders op gericht is,” zegt Johannes Chinchilla, “maar dat maakt de situatie hier niet minder ernstig.”

Chinchilla komt uit Amsterdam-Zuidoost en is voor Het Rode Kruis naar het gebied gereisd om de situatie in beeld te brengen. Het zorgsysteem van het land ging volgens hem al zwaar gebukt onder het coronavirus, voordat de twee orkanen een spoor van vernietiging achterlieten.

null Beeld Johannes Chinchilla
Beeld Johannes Chinchilla

“Hier was er geen eerste en tweede golf zoals in Nederland, maar een stijgende lijn van begin af aan,” aldus Chinchilla. “Ik heb artsen gesproken die zeggen dat ze al voor de orkanen niet iedereen konden behandelen. Er was al nauwelijks plek op de ic, nu is die er al helemaal niet.”

Schoonmaakmiddelen

Het Rode Kruis heeft een tijdelijk zorgcentrum opgezet in La Lima, een van de zwaarst getroffen steden van het land, en vraagt via giro 6868 om steun. Nu het water grotendeels is weg­gestroomd, helpt de organisatie getroffen mensen behalve aan voedsel, drinkwater, en medische hulp ook met de terugkeer naar huis. Zij krijgen van Het Rode Kruis gereedschap en schoonmaakmiddelen om hun woning weer bewoonbaar te maken. “En muggennetten,” aldus Chinchilla. “De denguemug is nu met al dat stilstaande water het volgende gevaar.”

Meer over