Raket doodt Brit en Amerikanen bij Iraakse hoofdstad Bagdad

Ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag twee ­­Amerikanen en een Brit om het leven gekomen bij een raketaanval op een militaire basis.

David van Unen
null Beeld AP
Beeld AP

In totaal kwamen achttien raketten van Russische makelij neer op kamp Taji, een basis waar troepen uit verschillende landen gelegerd zijn. De slachtoffers waren daar gestationeerd.

Zeker achttien mensen raakten gewond. De VS houdt er rekening mee dat het aantal dodelijke slachtoffers nog oploopt. Sommige gewonden zijn er slecht aan toe.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Britse collega Dominic Raab hebben contact gehad met elkaar en hebben de aanval veroordeeld. De VS en Groot-Brittannië zijn het erover eens dat vergeldingsmaatregelen nodig zijn als er meer duidelijkheid is over wie verantwoordelijk is voor de aanval.

Woensdagavond berichtte de Syrische staatstelevisie over de beschieting van een konvooi van door Iran gesteunde milities, vlak bij de grens met Irak. Washington heeft betrokkenheid bij die aanval ontkent.

In december nam militie Kataib Hezbollah, die wordt gesteund door Iran, een andere basis in Irak onder vuur. Daarbij kwam één Amerikaan om het leven. Na Amerikaanse vergeldingen werd dagenlang gedemonstreerd bij de ambassade in Bagdad.

De opgelopen spanningen kwamen tot een kookpunt, nadat de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani in januari om het leven had gebracht. Hij was namens het regime in Teheran verantwoordelijk voor het aansturen van gewapende groepen. Als blijkt dat Iran betrokken is geweest bij de aanval van vannacht, is het aannemelijk dat er opnieuw onrust ontstaat in het Midden-Oosten.

Meer over