Protesten in Egypte tegen al-Sisi

In verschillende steden in Egypte zijn dit weekeinde protesten uitgebroken tegen het regime van Abdel Fatah al-Sisi. De politie wist de betogers snel uiteen te drijven en heeft tientallen personen gearresteerd. Betogingen zijn zeldzaam in het Noord-Afrikaanse land sinds de machtsgreep van generaal al-Sisi in 2013.

ANP
Demonstratie in Caïro op 20 september. Beeld EPA
Demonstratie in Caïro op 20 september.Beeld EPA

In de Egyptische hoofdstad Caïro deden de protesten zich voor op en rond het Tahrirplein, het epicentrum van de gigantische protesten in 2011 die de toenmalige heerser Hosni Mubarak uiteindelijk ten val brachten. Al-Sisi heeft na het afzetten van de democratisch gekozen president Mohamed Morsi in 2013 strenge antidemonstratiewetten ingevoerd. Duizenden mensen zijn sindsdien gearresteerd.

Honderden mensen betoogden in de hoofdstad en riepen leuzen als ‘Weg met Sisi’ en droegen protestborden met zich mee. Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst zijn zeker 74 mensen opgepakt en patrouilleert de politie in burger. De politie zette traangas in tegen de demonstranten.

Ook in Suez, in het noordoosten van Egypte, gingen mensen de straat op. De politie zou daar hard zijn opgetreden tegen de betogers. “Er waren ongeveer 200 mensen’’, zo vertelde een 26-jarige demonstrant tegen het Franse persbureau AFP. Hij stelt dat veiligheidstroepen traangas en rubberkogels afvuurden, en zelfs met scherp zouden hebben geschoten. Daarbij zouden ook gewonden zijn gevallen.

De in ballingschap levende Egyptische zakenman Muhamed Ali zou de drijvende kracht zijn achter de protesten. Hij beschuldigt Al-Sisi en de strijdkrachten via social media van grootschalige corruptie. Ali liet zaterdag op Facebook weten verrast te zijn door het protest. Hij heeft de Egyptenaren opgeroepen komende vrijdag mee te doen aan een ‘mars van een miljoen mensen’ om het vertrek van Al-Sisi te eisen. ,,Dit is een revolutie van het volk. We moeten ons organiseren en naar de belangrijkste pleinen gaan.’’

Meer over