Protest in Ohio nadat agent 16-jarig meisje doodschiet

De politie in Columbus in de staat Ohio heeft een 16-jarig meisje doodgeschoten. De agenten waren afgekomen op een melding van een persoon die gewapend was met een mes, zo bevestigde burgemeester Andrew Ginther: ‘Een jonge vrouw is op tragische wijze om het leven gekomen.’

David van der Heeden
Demonstranten bij het politiebureau in Columbus, Ohio nadat een agent een 16-jarig meisje heeft doodgeschoten. Beeld Getty Images
Demonstranten bij het politiebureau in Columbus, Ohio nadat een agent een 16-jarig meisje heeft doodgeschoten.Beeld Getty Images

Volgens een lokale krant hadden de agenten gereageerd op een 911-oproep waarin werd gezegd dat een vrouwelijke verdachte iemand had proberen te steken met een mes. Agenten troffen een chaotische situatie aan waarbij Makiyah Bryant met iets dat op een mes leek een andere vrouw aanviel.

Bodycams

De betrokken agenten droegen bodycams. Op videobeelden is te zien hoe de aangevallen vrouw achterovervalt, waarna een agent het vuur opent op Bryant. Die valt daarna tegen aan auto aan. Op de grond is het vermoedelijke steekwapen te zien. Het justitieel onderzoeksbureau van Ohio (BCI) is een onderzoek gestart.

De krant meldde dat zich een menigte demonstranten had verzameld in het zuidoosten van de stad waar het schietincident had plaatsgevonden. Dit was slechts enkele minuten voordat de rechter in Minneapolis bekendmaakte dat de jury ex-agent Derek Chauvin schuldig had bevonden aan de dood van George Floyd.

‘Feiten verzamelen’

“Ik vraag de burgers om de rust te bewaren en het BCI in staat te stellen de feiten te verzamelen,” zei burgemeester Andrew Ginther op Twitter. Hij beloofde aanvullende informatie met het publiek te delen zodra deze beschikbaar komt.

Later op de avond verklaarde Ginther: “We weten op basis van de beelden dat de agent in actie kwam om een andere jonge vrouw in onze gemeenschap te beschermen.” De betrokken agent is hangende het onderzoek ‘van straat gehaald’, aldus de burgemeester.

Een tante van het neergeschoten meisje zegt tegen de lokale krant Columbus Dispatch dat Bryant bij een pleeggezin woonde en slaags raakte met iemand in de woning. Volgens de vrouw zou haar nichtje inderdaad een mes vast hebben gehad, maar dat hebben laten vallen voor de agent de schoten loste.

Meer over