PlusAchtergrond

Prognose Europese Commissie: gat van recessie niet in één jaar gedicht

De ‘lenteprognose’ die de Europese Commissie woensdag presenteerde oogt als een zware herfststorm. De coronacrisis stort de Europese economieën in een ‘recessie van historische proporties’.

Christoph Schmidt
Paolo Gentiloni Beeld AFP
Paolo GentiloniBeeld AFP

Uit de gezaghebbende prognose van de Europese Commissie blijkt dat zelfs het gehoopte economische herstel in 2021 niet groot genoeg zal zijn om de schade van dit jaar te herstellen.

De tabellen zijn indrukwekkend. Dit jaar zal de economie van de eurozone met 7,7 procent krimpen, is de verwachting. Voor volgend jaar hoopt de commissie op een herstel van plus 6,3 procent, maar dat cijfer zegt niet alles. Ten eerste zitten we nog midden in de crisis. Zo zeer dat de verwachtingen elke maand bijgesteld moeten worden, eerder naar beneden dan naar boven. “De risico’s rond deze ramingen zijn uitzonderlijk groot,” zegt de Commissie zelf. De plus van 6,3 procent in 2021 is dus gerekend over een fors gekrompen economie.

Toerisme verdampt

Elk EU-land wordt zwaar getroffen door de pandemie en de bijkomende economische ellende. Maar de pijn is niet gelijk verdeeld, zegt Euro­commissaris Paolo Gentiloni. “Zowel de diepte van de recessie als de kracht van het herstel zal ongelijk zijn, afhankelijk van de snelheid waarmee de lockdowns worden opgeheven, het belang van diensten als toerisme voor de economie en de financiële middelen van elk land.”

Met economische krimp als maatstaf is Griekenland dit jaar het grootste slachtoffer: min 9,7 procent. Het land is weliswaar lang niet zo zwaar door het coronavirus getroffen als Italië en Spanje (‘slechts’ 146 bevestigde doden tot nu toe), maar de grote afhankelijkheid van het toerisme laat zich gelden.

“De economische activiteit in de EU ging van de ene op de andere dag met ongeveer een derde achteruit,” zo illustreerde Gentiloni de gevolgen van de lockdowns. Die zijn het duidelijkst te zien in onder meer consumentenbestedingen, industriële productie, investeringen en handel.

Werkloosheid en staatsschuld

Ook de werkloosheidscijfers stemmen somber. Het ging juist goed in de EU, met een gemiddelde werkloosheid vorig jaar van 6,7 procent. Dat percentage schiet dit jaar naar 9,0. Het hoogst zijn (en blijven) de cijfers voor Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk, maar de Nederlandse stijging behoort verhoudingsgewijs tot de grootste: van 3,4 naar 5,9 procent in één jaar. In 2021 zou dat wat moeten bijtrekken.

De negentien eurolanden samen stonden vorig jaar op een schuld van 86 procent van hun nationale inkomens. Voor dit jaar wordt een toename naar 103 procent verwacht.

Nederland bungelt onder Spanje en Italië

In de voorjaarsnota van het kabinet stond vorige maand al de nodige rampspoed voor Nederland. De Brusselse cijfers nuanceren hooguit een enkele verwachting. De Europese Commissie raamt een krimp van

6,8 procent dit jaar, gevolgd door een groei in 2021 van 5,0 procent. Daarmee lijkt Nederland in de gunstige helft van de EU te zitten, maar dat beeld is vertekend. In een vergelijking tussen de stand van de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar en de Commissieraming voor het laatste kwartaal van 2021 staat Nederland na Italië en Spanje derde op de lijst van slechtste presteerders.

 
Meer over