PlusAchtergrond

President Macron op zoek naar stemmen van rechtse kiezers

Als de Fransen nu moesten kiezen, zou 52 procent op Macron stemmen en 48 procent op de rechtspopulistische Marine Le Pen. Beeld Getty Images
Als de Fransen nu moesten kiezen, zou 52 procent op Macron stemmen en 48 procent op de rechtspopulistische Marine Le Pen.Beeld Getty Images

De Franse president Macron is middenin de coronacrisis al aan het uitstippelen hoe hij de volgende verkiezingen in 2022 kan winnen. De strategie? Een ruk naar rechts.

Frank Renout

De regering van president Macron probeert met uitspraken, maatregelen en wetten meer het rechtse electoraat aan te spreken. Vorige week nam de Tweede Kamer, waarin Macrons partij de meerderheid heeft, een wet aan tegen moslimextremisme.

Ook presenteerde de regering kort geleden een wetsvoorstel over een ander traditioneel ‘rechts’ thema: veiligheid. Daarin werden aanvankelijk de media aan banden gelegd. Die mochten niet zomaar meer videobeelden van politiemensen bij demonstraties uitzenden. Na demonstraties en kritiek werd dat artikel aangepast.

Rel met wetenschappers

En nu is er ook een rel ontstaan uit wetenschappelijke hoek. Meer dan zeshonderd prominente Franse wetenschappers hebben een petitie ondertekend. Daarin eisen ze het ontslag van minister van Onderwijs, Frédérique Vidal. Die startte namelijk een onderzoek naar linkse denkbeelden onder wetenschappers. “Op onze universiteiten lopen mensen rond die hun titel en status gebruiken om hun radicale ideeën uit te venten,” verantwoordde de minister haar besluit.

Zo zouden er studies worden gedaan naar bijvoorbeeld rassendiscriminatie, maar alleen uit ‘linkse ideologische motieven’. Minister Vidal beschuldigt die wetenschappers van ‘islamo-gauchisme’: een soort fusie van radicaal-linkse politieke ideeën en radicale islamitische opvattingen.

‘De minister is een heksenjacht begonnen, ze maakt ons verdacht en zaait angst,’ schrijven de zeshonderd Franse wetenschappers in een boze reactie.

Genderneutraal taalgebruik

En er is meer. Zo’n 60 parlementariërs van Macrons partij en de rechtse oppositie deden samen een oproep om genderneutraal taalgebruik te weren. En Macrons minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, nam kort geleden deel aan een ongebruikelijk televisiedebat met de extreemrechtse Marine Le Pen.

‘Emmanuel Macron zit met zijn hoofd al in 2022,’ concludeerde dagblad Le Monde. ‘Hij is bezig met de strijd tegen corona maar bereidt ook zijn verkiezingscampagne al voor.’

Volgend jaar worden er in Frankrijk presidentsverkiezingen gehouden. Alle peilingen wijzen erop dat die verkiezingen, net als in 2017, een strijd worden tussen Emmanuel Macron en de rechtspopulistische Marine Le Pen. Als de Fransen nu moesten kiezen, zou 52 procent op Macron stemmen en 48 procent op Le Pen. De andere linkse en rechtse partijen staan er slecht voor en hebben nauwelijks kandidaten die hoge ogen gooien.

Macron probeert zich te profileren met ‘rechtse’ thema’s. Dat kan kiezers weglokken bij Le Pen. Die strategie lijkt slim. Het Franse electoraat is aan het verrechtsen, constateerde onderzoeksbureau Ifop vorig jaar.

Maar Macron loopt ook een risico. Linkse kiezers zouden – afkeurend over Le Pen en teleurgesteld in Macron – thuis kunnen blijven bij de verkiezingen. En hoewel ze getalsmatig beperkt zijn in omvang, kan deze groep net de ruggensteun zijn die Macron nodig heeft in zijn nek-aan-nekrace met Le Pen.

Emmanuel Macron probeert linkse kiezers gerust te stellen. Hij nam recent maatregelen voor het klimaat en sprak zich uit tegen racisme binnen de politie, maar in beide gevallen oogstte hij meer kritiek dan bijval. Daarmee kan de coronacrisis wel eens de joker van de Franse verkiezingen worden. De aanpak daarvan en ook de vaccinaties horen nu bij de grootste zorgen van de Fransen.

Moslimextremisme

De regering hoopt rond de zomer alle Fransen te hebben gevaccineerd. Als dat lukt en eind van dit jaar corona onder controle zou zijn, kan Macron zich in de handen wrijven. In de eindsprint naar de verkiezingen zal hij zich dan profileren als de president die de Fransen met succes door de grootste crisis in decennia loodste.

Maar als de epidemie doorwoekert tot in het verkiezingsjaar, liggen alle opties weer open. Met de jacht op linkse wetenschappers en wetten over moslimextremisme en veiligheid heeft Macron dan veel traditionele thema’s van Marine Le Pen hoog op de agenda gezet. Daarmee zijn haar politieke ideeën minder extreem en ‘normaler’ geworden.

Meer over