Nieuws

Premier Johnson herschikt kabinet, ontslaat drie ministers

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn kabinet ingrijpend herschikt. Hij vervangt onder anderen zijn minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die onder vuur lag vanwege de manier waarop de crisis in Afghanistan is aangepakt.

ANP/Het Parool
Premier Boris Johnson in het Britse Lagerhuis woensdag Beeld AFP
Premier Boris Johnson in het Britse Lagerhuis woensdagBeeld AFP

Raab wordt volgens Britse media gedegradeerd naar minister van Justitie. Hij wordt vervangen door minister van Handel Liz Truss, die zich de tweede vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de Britse geschiedenis mag noemen. Johnson handhaaft twee andere belangrijke bewindslieden: minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Minister Raab is volgens bronnen van Sky News woest over zijn degradatie. Hij moest anderhalf jaar geleden nog invallen voor Johnson toen die na een coronabesmetting in het ziekenhuis belandde. De minister lijkt nu een prijs te betalen voor de onvrede over de besluitvorming rond de machtsovername van de Taliban in Afghanistan.

De roep om het vertrek van Raab klonk vorige maand al steeds luider. Het zorgde voor verontwaardiging dat hij vakantie vierde op Kreta terwijl de Taliban oprukten naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook het chaotische verloop van de evacuatie van burgers uit die stad leidde tot veel politieke onvrede.

Klimaatontkenner

Liz Truss, die Raab nu opvolgt op Buitenlandse Zaken, had als handelsminister een belangrijke rol vanwege de brexit. De Britten moeten vanwege hun vertrek uit de EU nieuwe handelsakkoorden sluiten. Truss wordt als handelsminister vervangen door Anne-Marie Trevelyan, die meteen kritiek kreeg van oppositiepartij Labour.

Labourpolitica Emily Thornberry suggereerde dat Trevelyan een klimaatontkenner is en deelde oude Twitterberichten om dat te bewijzen. De nieuwe minister van Handel zou jaren geleden onder meer hebben gezegd dat de aarde niet opwarmt en dat er overtuigend bewijs is dat ook de ijskappen niet smelten, schrijft Sky News.

Eensgezind

Drie andere ministers zijn ontslagen en krijgen geen andere posten. Het gaat om de ministers van Onderwijs, Huisvesting en Justitie. ‘Bedankt aan iedereen bij het ministerie voor hun werk, toewijding en vriendschap,’ schrijft ex-huisvestingsminister Robert Jenrick, die wordt vervangen door Michael Gove.

Johnson deelt op Twitter dat zijn vandaag aangestelde nieuwe kabinet ‘onvermoeibaar’ zal werken om het land te ‘verenigen en naar een hoger level te tillen’. De premier denkt met de nieuwe samenstelling het land succesvol te kunnen heropbouwen na de pandemie. Zijn regering kreeg aanvankelijk veel waardering voor de snelle vaccinatiecampagne, maar ziet in peilingen inmiddels oppositiepartij Labour inlopen.

Meer over