Premier Conte verhoord om corona-aanpak in Noord-Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte wordt vrijdag door de politie verhoord over de aanpak van het coronavirus in de noordelijke stad Bergamo. Dat maakte hij donderdag zelf bekend.

Tom Kieft
De Italiaanse premier Giuseppe Conte. Beeld EPA
De Italiaanse premier Giuseppe Conte.Beeld EPA

“Ik maak mij geen zorgen,” aldus de premier. “Ik word niet verhoord als verdachte, maar alleen om informatie te geven. Ik ga ze alles vertellen wat ik erover weet.”

De openbaar aanklager onderzoekt hoe het kan dat zwaar getroffen gebieden, zoals Bergamo, niet eerder werden afgesloten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Behalve Conte worden ook minister Roberto Speranza van Volksgezondheid en minister Luciana Lamorgese van Binnenlandse Zaken gehoord. Eerder zijn de gouverneur en gezondheidsbaas van Lombardije, de regio waarin Bergamo ligt, al ondervraagd.

Aangifte

Vijftig nabestaanden van coronapatiënten hebben aangifte gedaan vanwege de corona-aanpak. Er heerst veel onvrede in de provincie in het noorden van Italië, waar volgens de officiële cijfers bijna drieduizend mensen aan Covid-19 overleden zijn.

Vermoedelijk ligt het aantal doden zelfs vele malen hoger, omdat dat de overheid alleen mensen meetelt die zijn getest. Giorgio Gori, de burgemeester van Bergamo, zei te vrezen dat in de provincie meer dan zesduizend mensen aan het virus zijn bezweken.

In totaal zijn zeker 34.000 Italianen omgekomen door het coronavirus.

Meer over