Update

Premier Australië boos, Facebook herstelt toegang overheidspagina’s

Facebook heeft het voor Australische gebruikers onmogelijk gemaakt om nieuws te delen via het platform. Het bedrijf is verbolgen over een wetsvoorstel dat Facebook verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven.

Sam de Graaff
Minister van Financiën Josh Frydenberg is verantwoordelijk voor het wetsvoorstel. Beeld Getty
Minister van Financiën Josh Frydenberg is verantwoordelijk voor het wetsvoorstel.Beeld Getty

De Australische overheid reageerde gepikeerd op de actie van het Amerikaanse bedrijf. Niet zozeer om de stap op zich, maar vanwege de gevolgen: ook verschillende Australische overheidspagina’s, die bijvoorbeeld waarschuwen voor bosbranden en informatie geven over vaccinaties, waren vandaag onbereikbaar.

“Facebooks beslissing om Australië te ontvrienden en daarmee essentiële toegang tot veiligheidsdiensten af te sluiten, is even arrogant als teleurstellend,” reageerde de Australische premier Scott Morrison. Facebook reageerde dat het afsluiten van de overheidspagina’s niet de bedoeling was geweest, en zegt de fout te herstellen.

De stap van Facebook is het voor­lopige hoogtepunt in een al langer lopende strijd met de Australische overheid. Facebook verzet zich tegen het wetsvoorstel dat het bedrijf verplicht te betalen voor het delen van nieuws van Australische media. De redenering vanuit Canberra: Facebook deelt nieuws zonder te betalen en strijkt zelf de advertentie-inkomsten op. Mediabedrijven verdienen dus compensatie. Vermoedelijk wordt de wet binnen enkele weken aangenomen.

Google als bondgenoot

In de strijd tegen het wetsvoorstel vond Facebook lange tijd een bond­genoot in Google, dat ook zou worden geraakt door de wet. Google dreigde het land zelfs te verlaten als de wet er zou komen. De twee bedrijven zijn de grootste spelers op de Australische advertentiemarkt.

Google lijkt echter voorzichtig van standpunt te veranderen: het bedrijf achter de zoekmachine heeft de voorbije dagen deals gesloten met Australische media ter waarde van omgerekend tientallen miljoenen euro’s.

Facebook daarentegen volhardt in zijn verzet tegen de wet. Het bedrijf stelt in een verklaring dat de Australische overheid de relatie tussen het techbedrijf en nieuwsmedia ‘fundamenteel verkeerd inschat’ en zegt daarom noodgedwongen te stoppen met het delen van nieuws. ‘Dat doen we met een zwaar gemoed.’

Precedent

De onverzettelijke houding van Facebook in Australië, bij lange na niet de belangrijkste markt voor het bedrijf, heeft vermoedelijk te maken met de angst voor precedentwerking. Wat als Facebook wereldwijd media moet compenseren? “Gaan jullie je dan uit elke markt terugtrekken?,” vroeg een Australische senator al eerder.

In een poging de spanning enigszins uit de lucht te halen, belde de Australische minister van Financiën Josh Frydenberg vandaag met Facebookbaas Mark Zuckerberg. Hij liet weten in gesprek te blijven met het bedrijf.

Meer over