PlusAchtergrond

Pragmatici en activisten: dit zijn de Democratische uitdagers van Trump

Wie gaat namens de Democraten proberen Donald Trump uit het Witte Huis te wippen? In de eerste tv-debatten loopt een nieuwe generatie politici in op oude rot Joe Biden.

Karlijn van Houwelingen
Tijdens het tweede tv-debat tussen tien Democraten maakte Kamala Harris (rechts naast de brildrager Bernie Sanders) gehakt van Joe Biden (links van hem). Beeld Saul Loeb/AFP
Tijdens het tweede tv-debat tussen tien Democraten maakte Kamala Harris (rechts naast de brildrager Bernie Sanders) gehakt van Joe Biden (links van hem).Beeld Saul Loeb/AFP

Wat houden ze het beleefd, de twintig Democraten die verdeeld over twee dagen in tv-debatten reclame mogen maken voor zichzelf als potentieel presidentskandidaat. Donald Trump tweet al snel dat hij het ‘saai’ vindt, en het is inderdaad bedaard vergeleken bij het rauwe realitycircus waarin hijzelf vier jaar geleden boven kwam drijven.

Geen penisgrapjes deze week – ideeën over de toekomst van het land zijn vooralsnog leidend. Daarbij is opvallend weinig aandacht voor de president. Als Joe Biden direct de pijlen op Trump richt, lijkt dat zelfs wat al te makkelijk. Alle debaters hebben een afkeer van de Republikeinse president, dus daarmee onderscheidt hij zich niet.

Pragmatici en activisten

Biden begon als gedoodverfd winnaar van de Democratische voorverkiezingen, maar heeft het moeilijk. Zijn decennia aan ervaring zitten hem in de weg. Kamala Harris, vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Democratische politici, grijpt terug naar de jaren zeventig om vakkundig gehakt van hem te maken.

Destijds verzette Biden zich tegen pogingen van de overheid scheiding van blanke en zwarte schoolkinderen te bestrijden door zwarte leerlingen per bus naar witte scholen te brengen. Voor Harris is samenwerking met politici die rassenscheiding voorstonden persoonlijk – zij was destijds zo’n kind, houdt ze Biden gepassioneerd voor. Verslagen geeft Biden in zijn reactietijd het woord terug aan de presentator.

Revolutionaire aanpak

Het gaat tussen gematigde pragmatici en linkse activisten. Ze zijn het overwegend eens over de problemen van Amerika: ongelijkheid en verval van de middenklasse, gebrekkige toegang tot gezondheidszorg, racisme en discriminatie, een falend immigratiesysteem. Maar ze verschillen flink van mening over de beste manier om een oplossing te vinden. Stap voor stap, of met een revolutie?

De partij schuift langzaam richting de revolutionaire aanpak. Het tot voor kort radicale idee van Bernie Sanders dat de overheid zorg voor iedereen moet gaan regelen, vindt nu navolging van bijvoorbeeld Harris en Elizabeth Warren. Op dag twee zeggen alle deelnemers dat ook immigranten zonder verblijfspapieren toegang moeten krijgen tot zo’n verzekering, iets waar hun partijgenoot president Obama nooit van wilde weten.

Trump of socialisten

De radicalere koers zorgt voor opgewonden reacties onder analisten en activisten, maar de vraag is wat kiezers ervan denken. Uit peilingen blijkt dat een aanzienlijke groep Amerikanen best tevreden is met de private verzekering die ze nu bijvoorbeeld via hun werkgever krijgen: ze willen helemaal geen staatszorg.

Wie is de grote winnaar? Misschien wel Donald Trump. De Democraten kissebissen over wie het meest links is, hij is zijn campagne om herverkiezing al lang begonnen en kan verheugd blijven benadrukken dat zonder hem de gevreesde ‘socialisten’ aan de macht komen.

De grootste kanshebbers

Elizabeth Warren (70)

Warren heeft een plan, voor alles. Ze profileert zich als serieuze kandidaat die altijd haar huiswerk op orde heeft en kiezers beginnen dat te waarderen. Op de eerste debatavond domineerde ze vooral als het om economie en ongelijkheid ging, en veel minder op het vlak van buitenlandbeleid en immigratie.

Julián Castro (44)

Eerste latino-kandidaat. Hij hield aan zijn verrassend sterke optreden op de eerste debatavond een golf nieuwe donateurs voor zijn campagne over, en sloot af met de uitsmijter van de avond: ‘Op 20 januari 2021 (inauguratiedag) zeggen we: adios, Donald Trump.’

Joe Biden (76)

De te kloppen man. Na het debacle van 2016 willen veel Democratische kiezers geen risico nemen en een oude rot nomineren. Biden heeft zich al bewezen als vicepresident van Barack Obama. Maar zijn campagne klinkt als een tijdmachine naar het vorige decennium. Hij roept – anders dan Donald Trump – weinig passie op.

Bernie Sanders (77)

Lijkt terrein prijs te moeten geven aan Elizabeth Warren, die vergelijkbare linkse maatregelen als een rijkenbelasting voorstaat, maar ze met frisse nieuwe overtuigingskracht brengt. Sanders’ socialistische greatest hits – gratis hoger onderwijs, overheidsgezondheidszorg voor iedereen – zijn mainstream geworden, daardoor is hij minder onderscheidend.

Cory Booker (50)

Obama-achtige senator die veel spreektijd opeist. Veganistisch en ongetrouwd – hij heeft een relatie met actrice Rosaria Dawson. Hengelde net als ex-Congreslid Beto O’Rourke naar de stem van Amerikanen met Latijns-Amerikaanse wortels door Spaans te spreken in het debat. Of het indruk maakt is de vraag – de twee klinken als scholieren tijdens hun mondeling examen.

Kamala Harris (54)

Voormalig aanklager en hoofd van justitie in Californië, en dat is te zien op het debatpodium – ze veegt scherp de vloer aan met haar opponenten. Als dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder past ze veel beter bij de etnisch diverse, vrouwelijke achterban van de Democratische Partij dan Joe Biden.

Pete Buttigieg (37)

De burgemeester van een klein stadje in Indiana die met zijn wat vage doch hoopvolle boodschap, zijn jeugdigheid, zijn militaire verleden en zijn intelligentie – hij spreekt zeven talen en studeerde magna cum laude af aan Harvard– een plek in de top heeft veroverd. Zijn man verzorgt memes en geestig online commentaar voor millennials.

Meer over