Politie Hongkong arresteert zes journalisten wegens ‘samenzwering en opruiing’

De nationale veiligheidspolitie van Hongkong heeft woensdag zes mensen gearresteerd die banden hadden met de online nieuwspublicatie Stand News. De krant South China Morning Post beschrijft Stand News als een ‘populaire uitlaatklep onder activisten van de oppositie in Hongkong’. Volgens de politie worden ze verdacht van ‘samenzwering en opruiing’.

Het Parool
Waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam wordt in handboeien meegenomen door de politie. Beeld AFP
Waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam wordt in handboeien meegenomen door de politie.Beeld AFP

Volgens de omroep TVB gaat het onder anderen om voormalig bestuurslid Margaret Ng, waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam en popzangeres Denise Ho. Stand News publiceerde een video van de politie die arriveerde bij het huis van plaatsvervangend redacteur Ronson Chan, die tevens het hoofd is van de Vereniging voor Journalisten in Hongkong (HKJA). Hij zou zijn meegenomen voor verhoor.

De politie zei in een verklaring dat ze drie mannen en drie vrouwen in de leeftijd van 34 tot 73 jaar hebben gearresteerd en dat huiszoekingen gaande waren. Namen van de gearresteerden werden niet vrijgegeven.

Redactie doorzocht

Ook is de redactie door meer dan honderd agenten doorzocht, meldt de South China Morning Post. Daarbij is volgens de politie “relevant journalistiek materiaal” in beslag genomen op grond van de nationale veiligheidswet, een controversiële wet die medio 2020 door Beijing aan Hongkong is opgelegd.

De veiligheidswet van Hongkong richt zich op de pro-democratische oppositie en bestrijdt activiteiten die de regering in Beijing als subversief, separatistisch en terroristisch beschouwt. Meer dan honderd activisten zijn al gearresteerd op grond van die wet, van wie er tientallen nog gevangen zitten.

In juni werd Apple Daily, de pro-democratische krant van Hongkong, gesloten met een beroep op de veiligheidswet. Zijn oprichter, mediamagnaat Jimmy Lai, zit al ruim een jaar vast.

Sinds 1 juli 1997 maakt de voormalige Britse kolonie weer deel uit van China en wordt Hongkong semiautonoom bestuurd als een speciale administratieve regio.

Dozen vol met bewijsmateriaal worden door agenten bij de huiszoeking van de redactie in beslag genomen. Beeld Via REUTERS
Dozen vol met bewijsmateriaal worden door agenten bij de huiszoeking van de redactie in beslag genomen.Beeld Via REUTERS
Popzangeres en activiste Denise Ho zou één van de zes arrestanten zijn. Beeld AP
Popzangeres en activiste Denise Ho zou één van de zes arrestanten zijn.Beeld AP
Meer over