Nieuws

Polen stelt strenge abortuswet uit

De regering van Polen heeft de aangescherpte abortuswet voorlopig uitgesteld. De nieuwe wet zou maandag ingaan, maar de regering wil zich er langer over beraden. De afgelopen weken waren er grote protesten tegen de controversiële wetgeving.

Tom Kieft
Na de vele protesten van de afgelopen weken besloot de Poolse regering de controversiële wet toch uit te stellen. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Na de vele protesten van de afgelopen weken besloot de Poolse regering de controversiële wet toch uit te stellen.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Afgelopen maand besloot de hoogste rechterlijke macht in Polen, dat al een van de strengste abortuswetten van Europa heeft, ook abortus van een ongeboren kind met ernstige afwijkingen te verbieden. Daarmee wordt abortus praktisch onmogelijk in het overwegend rooms-katholieke land.

Tienduizenden Polen gingen daarop, de coronaregels negerend, de straat op om zich uit te spreken tegen de wet. Die protesten gingen de afgelopen weken ook gepaard met geweld tussen extreemrechtse groeperingen en de demonstranten.

Het zijn de grootste demonstraties die het land sinds de val van het communisme in 1989 heeft meegemaakt. Ze dreigen om te slaan in antioverheidsprotest. De rechtspopulistische partij PiS, die sinds 2015 het land regeert, doet het slecht in de peilingen. Het land wordt er door de EU van beschuldigd de democratische waarden af te breken. Ook beschouwt de Europese Commissie de Poolse rechterlijke macht, vanwege aanstellingen van politieke bondgenoten van de regering in het Hooggerechtshof, niet langer als onafhankelijk.

Protesten gaan door

Wanneer de abortuswet na het uitstel nu wel ingaat, is nog onduidelijk. “Er is een discussie gaande, en het zou goed zijn om wat tijd te nemen voor dialoog en om een nieuwe positie te vinden in deze situatie, die moeilijk is en grote emoties opwekt,” zei Michał Dworczyk, het hoofd van het kabinet van de premier, maandag tegen Poolse media.

Inmiddels zijn een aantal vrouwenrechtenorganisaties uitgenodigd om met de regering in gesprek te gaan over de wetgeving. Deze organisaties hebben wel laten weten dat meer protesten aanstaande zijn.

Ook in Amsterdam werd twee weken geleden op het Museumplein tegen de Poolse wetgeving geprotesteerd.

Meer over