PlusNieuws

Polen: Rusland zit achter crisis bij grens met Belarus

Niet de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko, maar zijn Russische collega Vladimir Poetin zit achter de crisis aan de Pools-Belarussische grens. Dat heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki gisteren gezegd tijdens een speciaal ingelaste bijeenkomst van het Poolse parlement.

Sam de Graaff
Aan de Poolse grens met Belarus worden dagelijks vluchtelingen en hun kinderen opgepakt en overgebracht naar een detentiecentrum. Beeld REUTERS
Aan de Poolse grens met Belarus worden dagelijks vluchtelingen en hun kinderen opgepakt en overgebracht naar een detentiecentrum.Beeld REUTERS

“Dit is de zoveelste aanval van Loekasjenko,” zei Morawiecki. “Maar hij is slechts de uitvoerder. Hij heeft iemand die dit allemaal mogelijk maakt, en diegene zit in Moskou. Diegene is president Poetin.” Volgens de Poolse premier is Poetin eropuit om het ‘Russische imperium’ te herbouwen. “Een scenario dat wij, als Polen, krachtig moeten bestrijden.”

Het Kremlin heeft niet gereageerd op de aantijgingen, maar prees al eerder ‘de verantwoordelijke wijze’ waarop Belarus omgaat met de crisis. Echt verrassend is dat niet: Poetin houdt Loekasjenko in het zadel sinds die vorig jaar te maken kreeg met hevige protesten van de bevolking tegen zijn regime.

In het grensgebied tussen Polen en Belarus zitten naar schatting tweeduizend vluchtelingen vast in ijzige omstandigheden. Ze zijn richting de grens gedirigeerd door Loekasjenko, die daarmee de Europese Unie onder druk wil zetten. Volgens EU-landen heeft hij daarvoor een soort pendeldienst opgezet tussen de Belarussische hoofdstad Minsk en een aantal andere landen, vooral in het Midden-Oosten.

Opgejut door grenswachten

Al sinds afgelopen zomer maken Polen, Letland en Litouwen – buurlanden van Belarus – melding van groepjes vluchtelingen. Die aantallen vielen echter in het niet bij de groep van maandag, toen een stoet van duizenden mensen de grens bereikte. Op beelden op sociale media is te zien hoe ze door grensbarrières proberen te breken, ogenschijnlijk opgejut door de Belarussische grenswachten. Overigens valt moeilijk te verifiëren of de beelden daadwerkelijk deze week zijn gemaakt.

President Loekasjenko ontkent alle beschuldigingen. In een interview met de staatsmedia zegt hij niet uit te zijn op escalatie. “Ik ben niet gek.” Hij stelt juist dat Polen zich op glad ijs begeeft door extra militairen naar het grensgebied te sturen.

Meer over