PlusNieuws

Poetin woedend over Amerikaanse raketten ‘op Ruslands drempel’: ‘We zijn belazerd’

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Westen ervan beschuldigd ‘zijn raketten voor onze deur neer te zetten’. Hij deed dat donderdag tijdens zijn jaarlijkse eindejaarspersconferentie in Moskou.

Joost Bosman
De Russische president Poetin tijdens zijn vier uur durende persconferentie eerder deze week. Beeld REUTERS
De Russische president Poetin tijdens zijn vier uur durende persconferentie eerder deze week.Beeld REUTERS

De zitting duurde precies vier uur en iedereen keek vooral uit naar wat Poetin te zeggen had over de situatie rond Oekraïne. Al weken trekken zich tienduizenden Russische manschappen samen langs de grens met het buurland. Het Westen vreest een Russische invasie.

Poetin zei geen oorlog te willen met Oekraïne. Maar evenmin is het toelaatbaar dat de voormalige Sovjetrepubliek bij de Navo komt, zo stelde hij in ongekend harde en soms emotionele retoriek. “We hebben duidelijk gemaakt dat de verplaatsing van de Navo naar het oosten onaanvaardbaar is,” aldus Poetin. “De Verenigde Staten staan ​​met raketten voor onze deur. Is het een buitensporige eis om dat niet bij ons thuis te doen? Hoe zouden de Amerikanen reageren als er raketten zouden worden geplaatst aan de grens met Canada of Mexico?”

Vijf golven

Poetin deed weinig om de spanningen rond Oekraïne te verminderen. Hij verklaarde dat hij bereid zou zijn tot een interventie als hij het gevoel had dat Oekraïne een aanval op de pro-Russische regio’s Donetsk en Loehansk in het land zou voorbereiden. Ook stelde hij dat met het huidige regime in Kiev niet meer te praten valt, iets wat Poetin hoe dan ook al maanden niet meer doet.

De uitbreiding van de Navo sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 is voor Poetin een centraal thema, dat ook gisteren telkens weer terugkeerde. “Ze zouden niet uitbreiden, maar hebben dat toch gedaan. We zijn belazerd! Ze hebben gewoon vals gespeeld, er zijn vijf golven van Navo-uitbreiding geweest,” fulmineerde Poetin. “Wilt u garanties van ons? U moet ons een garantie geven. Onmiddellijk. En nu. En praat er niet tientallen jaren over.”

Stellig

Vorige week publiceerde Moskou een lijst met eisen aan de Navo. Oekraïne mag daar niet bij van het Kremlin, evenmin als een van de andere voormalige Sovjetrepublieken. Ook mag de Navo geen activiteiten ontplooien in die landen en ook wil Rusland zeggenschap hebben over het stationeren van Navotroepen in Oost-Europese landen als Polen en de Baltische staten. De Europese Unie heeft al laten weten dat ze de Russische eis over toelating van Oekraïne niet accepteert.

Over de hoge gasprijzen in Europa en het feit dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom daarvan de schuld krijgt omdat het te weinig zou leveren, was Poetin eveneens stellig. “Natuurlijk is dat niet waar. Ze verdraaien alles in Europa en ze liegen voortdurend.” Hij stelde dat Duitsland Russisch gas doorverkoopt aan Polen en Oekraïne. De gasprijzen bereikten deze week een nieuw hoogtepunt.