Plus

Plasticopruimer Boyan Slat in zee met Coca-Cola

Coca-Cola en The Ocean Cleanup van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat slaan de handen ineen. Slat wil met de hulp van Coca-Cola wereldwijd meer plastic afval uit rivieren halen.

Remco van Veluwen
Uiteindelijk hoopt de Nederlandse uitvinder Boyan Slat met Coca-Cola zeventien afvalschepen in de vaart te brengen. Beeld ANP
Uiteindelijk hoopt de Nederlandse uitvinder Boyan Slat met Coca-Cola zeventien afvalschepen in de vaart te brengen.Beeld ANP

De komende anderhalf jaar gaat Slat, met steun van de frisdrankfabrikant, vijftien nieuwe Interceptors – drijvende afvalboten – inzetten in rivieren over de hele wereld. Hiermee wil hij plastic uit de rivieren halen, zodat dit de oceaan niet kan bereiken. Sinds 2019 zijn er twee Interceptors opera­tioneel in Maleisië en Indonesië. Binnenkort komen er twee bij. Uitein­delijk hoopt Slat met Coca-Cola wereldwijd zeventien afvalschepen in de vaart te brengen.

Kritiek op samenwerking

De aankondiging van de samenwerking kreeg op sociale media direct kritiek, omdat veel plastic flesjes in de rivieren juist afkomstig zijn van de frisdrankfabrikant. In de aankondiging van de deal nam Slat via een video­boodschap hierop al een voorschot. “Het kiezen voor een samenwerking met Coca-Cola was een moeilijke beslissing,” zegt hij. “Maar liever dan een bedrijf als Coca-Cola uit te sluiten, vind ik dat het de kans moet krijgen om mee te helpen bij het opruimen. Ik denk dat we met de hulp van Coca-Cola meer impact kunnen maken en dat dit uiteindelijk het enige is dat telt.”

Onduidelijk is hoeveel geld Coca-Cola precies op tafel gaat leggen, maar het bedrijf neemt de helft van alle kosten van de bouw en exploitatie van vijftien Interceptors voor zijn rekening. Volgens Slat gaat de frisdrankfabrikant zich inspannen om de nieuwe Interceptors lokaal in te zetten en het verzamelde plastic afval te recyclen.

Slat begon in 2013 zijn organisatie. Hij wilde de plastic soep opruimen in de oceaan. Dit bleek lastig, waarna hij in 2019 de aandacht verlegde naar het afvangen van plastic in rivieren.

Meer over