Piloot Boeing 737 MAX zet motor uit na defect, toestel landt veilig

Een Boeing van het geplaagde type 737 MAX is vrijdag onderweg naar de luchthaven van het Amerikaanse Newark in problemen gekomen. De piloot had een motor uitgezet vanwege een mogelijk mechanisch probleem, liet vliegtuigmaatschappij American Airlines weten. Het toestel landde wel veilig in Newark in de staat New Jersey.

Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA stelt een onderzoek in naar het incident. Het probleem had te maken met een oliedrukmeter en zou dus losstaan van de reden dat het type bijna twee jaar om veiligheidsredenen aan de grond moest blijven.

Het toestel was met 95 passagiers en zes bemanningsleden aan boord vertrokken uit Miami in Florida en landde uiteindelijk veilig in Newark.

Toestemming

De 737 MAX stond sinds voorjaar 2019 wereldwijd aan de grond na twee fatale ongelukken binnen enkele maanden. Een veiligheidssysteem duwde de neus van het toestel naar beneden, ook als dat niet nodig was. De crashes in Indonesië en Ethiopië eisten 346 levens.

In Europa kreeg de 737 MAX in januari weer toestemming om te vliegen. De Verenigde Staten en Brazilië schrapten het vliegverbod in november vorig jaar.

Meer over