Nieuws

Parlementair onderzoek naar misleiding Johnson rond ‘partygate’

Het Britse parlement stelt een onderzoek in naar de vermeende misleiding door premier Boris Johnson in het schandaal rond feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns.

Het Parool
Boris Johnson (rechts) met collega's bij een tuinfeest in zijn ambtswoning, terwijl dat volgens de toen geldende coronaregels niet mocht. Beeld
Boris Johnson (rechts) met collega's bij een tuinfeest in zijn ambtswoning, terwijl dat volgens de toen geldende coronaregels niet mocht.

De parlementariërs steunden zonder verzet een voorstel om een commissie van zeven parlementsleden onderzoek te laten doen. Zij kunnen sancties aanbevelen, die zouden kunnen leiden tot een schorsing of een verwijdering van Johnson uit het Lagerhuis.

De regering wilde de stemming aanvankelijk met hulp van Conservatieve parlementariërs uitstellen, maar stopte die poging kort voor aanvang van het debat.

Partygate

De premier zou het parlement hebben misleid in zijn eerste reacties op berichten dat hij en zijn medewerkers coronaregels hadden overtreden. Johnson heeft eerder zijn excuses aangeboden, maar stelt dat hij het parlement niet bewust heeft misleid en niet van plan is op te stappen.

Johnson zei eerder op de dag het te vroeg te vinden voor een parlementair onderzoek. Hij vindt dat eerst het onderzoek van de politie moet zijn afgerond, en zegt niets te verbergen te hebben. Een deel van de ‘partygate’-beschuldigingen wordt onderzocht door de politie. In het lopende onderzoek zijn al tientallen boetes uitgedeeld, aan onder anderen de premier en minister Rishi Sunak van Financiën.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over