Parijs wil gerechtigheid voor Adama Traoré: duizenden bij betoging

Enkele duizenden mensen tartten een coronavirusgerelateerd verbod op protesten als eerbetoon aan George Floyd en Adama Traore, een Franse zwarte man die stierf in hechtenis. Beeld Joris Van Gennip
Enkele duizenden mensen tartten een coronavirusgerelateerd verbod op protesten als eerbetoon aan George Floyd en Adama Traore, een Franse zwarte man die stierf in hechtenis.Beeld Joris Van Gennip

In Parijs zijn dinsdagavond zo’n 20.000 mensen afgekomen op een mars ter nagedachtenis aan Adama Traoré, een zwarte man die in 2016 kort na een gewelddadige arrestatie overleed.

David van Unen

Volgende maand is het vier jaar geleden dat Adama Traoré overleed nadat hij iets ten noorden van Parijs ruw was gearresteerd. Hij was 24 toen hij enkele uren na zijn aanhouding dood werd aangetroffen in een politiecel in Beaumont-sur-Oise.

Nadat de agenten die Traoré destijds arresteerden donderdag formeel werden vrijgesproken van schuld aan zijn dood, kondigde zijn nabestaanden een dag later via sociale media een protestmars aan. Hoewel de gemeente Parijs in eerste instantie geen bezwaar daartegen maakte, werd de bijeenkomst enkele uren van tevoren alsnog verboden. Frankrijk hanteert een aantal strenge noodverordeningen die verspreiding van het coronavirus moeten indammen. Zo is het sinds de uitbraak verboden om met meer dan tien mensen samen te scholen. Dat weerhield demonstranten er niet van toch op het protest af te komen. Ook in Lyon en Marseille zijn marsen gelopen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Botsingen met politie

Vergelijkbaar met de bijeenkomst van afgelopen maandag op de Dam, trok de demonstratie aanzienlijk veel meer bezoekers dan verwacht. Naar schatting verzamelden 20.000 Fransen zich voor het Parijse Paleis van Justitie.

Zij riepen om ‘gerechtigheid voor Adama’ en droegen borden en andere uitingen van de Black Lives Matterbeweging, die in de Verenigde Staten voorgaat in het protest om de dood van de zwarte en ongewapende George Floyd.

In tegenstelling tot in Amsterdam sloeg de sfeer in Parijs wel om. De mars begon vreedzaam en de autoriteiten grepen in eerste instantie ook niet in. Naarmate het protest langer duurde en steeds meer versplinterde, ontstonden toch botsingen met de politie. Terwijl betogers brandjes stichtten en etalages vernielden, zette de oproerpolitie traangas in om de menigte ­uiteen te drijven. Hoeveel arrestaties uiteindelijk verricht zijn, was vanochtend nog niet duidelijk.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner veroordeelde via Twitter de gewelddadige beelden uit Parijs: ‘Geweld hoort niet thuis in een democratie. Niets rechtvaardigt de excessen die vanavond in Parijs hebben plaatsgevonden.’

Het protest begon vreedzaam, maar later op de avond werden vernielingen aangericht. Beeld AFP
Het protest begon vreedzaam, maar later op de avond werden vernielingen aangericht.Beeld AFP

‘Ieders gevecht’

Naar aanleiding van de dood van Traoré werd Parijs in 2016 enkele dagen gedomineerd door felle en soms gewelddadige protesten, zoals nu in de VS gebeurt. De parallellen zijn voor de ­betogers in Parijs duidelijk, zei Adama’s zus ­Assa. “Vandaag hebben we het niet alleen over de strijd van mijn familie,” citeert persbureau AFP. “Dit is ieders gevecht. Als we vechten voor George Floyd, vechten we voor mijn broer.”

In tegenstelling tot de dood van George Floyd in Minneapolis is de doodsoorzaak van Traoré nog altijd voer voor discussie. De Franse autoriteiten stellen dat onderzoek heeft aangetoond dat de man al een broze gezondheid had waardoor hij niet weerbaar was tegen zijn ruwe arrestatie. Hartfalen werd hem fataal, klonk het. Volgens zus Assa Traoré was Adama juist kerngezond en zijn de onderzoeken naar de dood van haar broer nauwelijks serieus te ­nemen. “Justitie is bang voor de waarheid!”

Meer over