Palestijnse president zegt alle betrekkingen te beëindigen met Israël en de VS

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdagavond laat alle betrekkingen met Israël en de Verenigde Staten eenzijdig beëindigd. Zégt hij.

David van Unen
De Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdagavond in Ramallah.  Beeld AP
De Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdagavond in Ramallah.Beeld AP

“De Palestijnse staat en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zijn met ingang van woensdag vrijgesteld van alle verdragen en verbintenissen met de Israëlische en Amerikaanse regering,” brieste Abbas tijdens een bijeenkomst met kopstukken van de Palestijnse autoriteit, de PLO en zijn eigen partij Fatah. “Dit geldt dus voor alle afspraken en bepalingen in die verdragen. Ook die op het gebied van veiligheid.” Dat betekent het einde van de uitwisseling van informatie van inlichtingendiensten.

Als Abbas de daad bij het woord voegt, zet hij een streep door de Oslo-akkoorden. De Palestijnse president was indertijd een van de ondertekenaars van het door de Verenigde Staten bemiddelde akkoord uit 1993, dat nog steeds van kracht is als basis voor verdere afspraken.

Politieke onzekerheid

Volgens Abbas worden delen van de Westoever van de Jordaan met directe annexatie bedreigd nu zondag het vijfde kabinet-Netanyahu is ingezworen. In Israël is een voorlopig einde gekomen aan meer dan een jaar van politieke onzekerheid, maar voor de Palestijnen wordt de situatie juist onrustiger.

Drie keer op rij lukte het premier Benjamin Netanyahu niet om na even zo veel verkiezingen tot een vergelijk te komen met oppositieleider Benny Gantz, wiens partij Blauw Wit telkens zo dicht op Netanyahu’s Likoed eindigde dat de twee wel moesten samenwerken. In verband met het coronavirus, dat in Israël aan 278 mensen het leven kostte, heeft het land nu een soort eenheidsregering. Het verstandshuwelijk hangt van compromissen aan elkaar, bijvoorbeeld dat Netanyahu het premierschap over anderhalf jaar overdraagt en dat Gantz vrijwel alles mag vetoën.

Voor één hartenwens van Netanyahu is een uitzondering gemaakt: annexatie van de bezette delen van de Westoever. Israël beheerst zo’n dertig procent van dat gebied en volgens Netan­yahu is het in het landsbelang om nu te annexeren. Dat staat in het regeerakkoord en hij noemde het zondag expliciet tijdens zijn inauguratietoespraak.

Bekend wapengekletter

De dreigementen zijn niet nieuw. Voor Netan­yahu is annexatie van de Westoever al jaren een speerpunt. Toen Israël in 2017 metaaldetectors bij de Tempelberg plaatste, zei Abbas al eens dat hij het contact zou verbreken. Volgens een aantal regeringsbronnen die met The New York Times spraken, is het dit keer menens.

Voor beiden kleven er nadelen aan om de daad bij het woord te voegen. Abbas’ regering is zeer afhankelijk van het spaarzame contact met Isra­el, dat bijvoorbeeld de belastingen int. Israël kan op zijn beurt vrijwel zeker al dan niet gewelddadige repercussies verwachten als het doorpakt. Bijvoorbeeld uit Jordanië, waar koning Abdullah Israël waarschuwde voor een ‘enorm conflict’. De komende tijd zal blijken welke blaffende hond als eerste durft te bijten.

Meer over