Verenigde Staten

Overstromingen en tientallen doden en vermisten door noodweer in de VS

Noodweer in de Amerikaanse staat Tennessee heeft aan ten minste 22 mensen het leven gekost, meldt The New York Times. Ook zijn er volgens de Amerikaanse krant zeker vijftig mensen vermist, nadat hevige regenval tot overstromingen leidde. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen, bevestigen autoriteiten, onder wie een pas zeven maanden oude tweeling.

Het Parool
Een deel van de plaats Helmetta en New Jersey staat als gevolg van hevige regenval door tropische storm Henri onder water. Beeld via REUTERS
Een deel van de plaats Helmetta en New Jersey staat als gevolg van hevige regenval door tropische storm Henri onder water.Beeld via REUTERS

Zondagavond (Nederlandse tijd) kwam ook tropische storm Henri aan in Rhode Island. Daar en in veel andere noordoostelijke Amerikaanse staten, waaronder New Jersey, New York en Massachusetts, leidt de harde wind en hevige regen tot overstromingen en stroomuitval. Duizend vluchten in het gebied zijn vanwege de storm geschrapt. In New York liepen enkele metrotunnels onder water. De treinverbinding tussen New York en Boston werd stilgelegd.

Zeker 125.000 huizen en bedrijven zouden inmiddels zonder stroom zitten. Het zwaarst getroffen is voorlopig Rhode Island, waar zo’n 72.000 huizen geen stroom hebben. In Connecticut gaat het om 30.000 huizen en in Massachusetts om 10.000.

De autoriteiten in Tennessee riepen eerder op de dag al de noodtoestand uit en zetten de Nationale Garde in. Op veel plaatsen in de staat viel in korte tijd 30 centimeter regen. Tal van rivieren traden buiten hun oevers in vier districten ten westen van de stad Nashville.

Henri begon als een orkaan, maar is in de loop van zondag afgeschaald naar een tropische storm met windsnelheden tot 110 kilometer per uur. De Amerikaanse president Joe Biden riep burgers zondag op voorzichtig te blijven, ondanks de iets afzwakkende wind.

President Biden riep de bevolking aan de noordoostkust op om waakzaam te zijn en zich voor te bereiden op mogelijke overstromingen.

Meer over