Plus

Over de banden tussen Biden en Nederland: ‘Small country, big footprint’

Hoe zijn de banden tussen de nieuwe Amerikaanse president en Nederland? Ex-ambassadeur Renée Jones-Bos en communicatie-expert Kirsten Verdel ontmoetten Biden eerder en vertellen. ‘Je merkt dat hij oprecht geïnteresseerd is.’

David Bremmer
null Beeld AFP
Beeld AFP

“Joe Biden is één van de meest benaderbare mensen die er in de Amerikaanse politiek te vinden zijn,” vertelt Renée Jones-Bos. “Hij is bijzonder open en hartelijk: een schouderklopje hier, een schouderklopje daar.” Jones-Bos was tussen 2008 en 2012 de Nederlandse ambassadeur in Washington en had in die tijd met de toenmalige vicepresident Biden van doen. “Ik heb wel eens bij hem thuis in de tuin gebarbecued,” verhaalt Bos. Thuis wil zeggen: de officiële residentie van de vicepresident in Washington. “Zijn onderkomen lag bijna om de hoek van de Nederlandse ambassade. ‘s Ochtends zag ik zijn colonne langsrijden als hij richting het Witte Huis of het Capitool vertrok.”

Dat Jones-Bos contact onderhield met Biden en diens staf is niet vreemd. “De VS is voor Nederland altijd een belangrijke partner geweest, ook economisch. In die tijd speelde tevens Afghanistan waar wij meededen aan een missie, eerst in Uruzgan en daarna in Kunduz.” Biden hield zich daar als vicepresident mee bezig. “Nederland stond duidelijk op zijn netvlies, hij vond dat wij actief een bijdrage leverden in Afghanistan bijvoorbeeld. ‘Small country, big footprint’, noemde hij dat.”

Al met al had Jones-Bos meer contact met hem dan menig Nederlandse minister in die tijd. “Ik heb hem een keer ontmoet bij een veiligheidsconferentie in München, maar heb hem verder nooit gesproken,” zegt bijvoorbeeld Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken tussen 2007 en 2010 in het kabinet Balkenende IV. Premier Balkenende kon in 2010 eens op een telefoontje rekenen, eveneens over Afghanistan. Biden vroeg ons land toen om ook na 2010 betrokken te blijven in de strijd tegen terreur.

Ex-ambassadeur  Renée Jones-Bos. Beeld ANP
Ex-ambassadeur Renée Jones-Bos.Beeld ANP

Een andere Nederlander die de aanstaande president van de VS persoonlijk heeft ontmoet, is communicatie-expert Kirsten Verdel. In 2008 was ze de enige buitenlander in het campagneteam van Barack Obama. Tijdens de Democratische conventie in Denver, Colorado ontmoette ze Biden voor het eerst. “Het was tijdens de speech van Hillary Clinton en ik zat op de tribune met Joe Biden, Michelle Obama en Jimmy Carter pal achter me,” blikt ze terug.

Na afloop gaf Verdel de kersverse kandidaat voor het vicepresidentschap een hand. “Biden hoorde dat ik niet van hier was en begon meteen een gesprek. Hoe ik hier verzeild ben geraakt, et cetera. Vervolgens haalde hij Michelle Obama erbij en zei zo iets als: Michelle, moet je dit verhaal horen...”

In haar boek Van Rotterdam naar het Witte Huis - in het hart van Obama’s campagne heeft ze haar ontmoeting opgetekend. “Ik kende Biden tot deze week alleen van de politieke inhoud, maar binnen vijf seconden kreeg hij het voor elkaar om van mij een heuse fan te maken.”

Communicatie-expert Kirsten Verdel. Beeld Martin Sharrott Fotografie
Communicatie-expert Kirsten Verdel.Beeld Martin Sharrott Fotografie

Sociale kwaliteiten

Net als Jones-Bos roemt ze diens sociale kwaliteiten. “Hij was super hartelijk en wat bijzonder was: je merkte dat hij ook oprecht geïnteresseerd is. Iemand die niet alleen naar je luistert als je praat, maar het ook echt hóórt.” Ze sprak Biden uitgebreid over de campagne en over hoe Nederland naar de presidentsverkiezingen keek.

Later ontmoette Verdel Biden voor een tweede keer op het hoofdkwartier van de Democratische partij in Washington. “Je kon het altijd zien wanneer Biden, Clinton of een andere partijprominent in het kantoor was. Er lagen dan glow in the dark-stokjes op de grond bij alle deuren. Die legde de secret service neer, zo konden ze bij eventuele brand gemakkelijk zien waar de uitgangen waren.” Ook toen sprak Verdel Biden kort. Hij herkende haar meteen, zegt ze. “Hij ontmoet natuurlijk veel mensen, maar met de meeste spreekt hij niet of slechts een paar woorden.”

Speech

Verdel denkt dat de nieuwe president het uitstekend kan gaan doen. “Hij zal echt verbinding proberen te zoeken. Niet voor niets leende Biden in zijn speech Obama’s woorden ‘er zijn geen rode en blauwe staten, er zijn alleen de Verenigde Staten van Amerika’. Ze zegt dat hij een soort Amerikaanse Mark Rutte is, iemand die als politicus kan meebewegen met de achterban en de tijdgeest, dan naar links, dan naar rechts.

Voormalig ambassadeur Renée Jones-Bos denkt dat Nederland wel kan varen bij Biden. Ze wijst op zijn enorme buitenlandervaring, Biden was in de Senaat jarenlang voorzitter van de commissie buitenland. “Er was nog nimmer een inkomende president met zoveel buitenlandexpertise. Biden vindt Europa en de NAVO belangrijk en bezit een enorm netwerk.”

Tegelijk zullen er veel zaken hetzelfde blijven, de positievere toon ten spijt, waarschuwt Jones-Bos. “Net als Trump zal Biden er op blijven hameren dat de NAVO-landen, waaronder Nederland, meer moeten bijdragen aan defensie.” Bovendien zal Biden in zijn eerste jaar weinig tijd aan het buitenland kunnen besteden. “Hij zal al zijn energie aan binnenlandse zaken, zoals Covid-19 en de economie kwijt zijn.”

Meer over