‘Ouders van 545 migrantenkinderen in VS nog niet teruggevonden’

De vaders en moeders van 545 migrantenkinderen die in de Verenigde Staten van hen zijn gescheiden omdat de gezinnen illegaal het land waren binnengekomen, zijn nog altijd niet met hun kroost herenigd. Dat stelt een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie.

ANP
Een asielzoekerskind in een tijdelijke opvang in San Francisco.  Beeld REUTERS
Een asielzoekerskind in een tijdelijke opvang in San Francisco.Beeld REUTERS

Het regeringsbeleid om gezinnen van illegale migranten te scheiden werd door de rechter gekraakt nadat beelden van huilende kinderen in kooien een golf van verontwaardiging teweegbrachten.

Het gescheiden interneren van gezinnen van illegale migranten was onderdeel van het zero tolerancebeleid van de regering Trump. ‘In onze juridische stappen hebben wij zojuist aan de rechtbank gemeld dat de ouders van 545 kinderen - gedwongen uit elkaar gehaald door het wrede familiescheidingsbeleid van de Trump-regering - nog steeds niet gevonden kunnen worden’, meldt de American Civil Liberties Union (ACLU) op Twitter.

De Verenigde Staten begonnen in mei 2018 met het beleidsmatig scheiden van migrantengezinnen. Nadat er in binnen- en buitenland alom schande was gesproken van het beleid, besloot de regering de praktijken na zes weken weer te staken, behalve in gevallen waarin de ouders ‘een risico’ voor hun kinderen vormden.

Sinds 2017

Twee derde van de ontbrekende ouders zijn mogelijk al het land uitgezet, staat in een gerechtelijk document waarover nieuwszender CNN publiceerde. Volgens nieuwszender CBS zijn de kinderen die vandaag de dag nog steeds zonder hun ouders zijn al in 2017 van hun vaders en moeders gescheiden, in het kader van een beleidsproef.

De coronapandemie zorgde ervoor dat de zoektocht naar de ontbrekende ouders tijdelijk moest worden gestaakt. Inmiddels is die volgens de ACLU weer op gang gekomen. In een gerechtelijk bevel werd de Amerikaanse regering in 2018 opgedragen om al het nodige in het werk te stellen om de kinderen te herenigen met hun ouders.

Meer over