Plus

Orbán wil referendum over antihomowet

De rel rond de omstreden Hongaarse lhbtq-wet krijgt een nieuw hoofdstuk: premier Viktor Orbán heeft een referendum over zijn plannen aan­gekondigd. Op welke uitkomst Orbán hoopt, blijkt wel uit de aard van de vragen.

Sam de Graaff
Hongaren protesteren tegen de anti-homowet die de regering van premier Orbán in het land wil invoeren. Beeld AFP
Hongaren protesteren tegen de anti-homowet die de regering van premier Orbán in het land wil invoeren.Beeld AFP

Orbán maakte zijn plan gisteren bekend op Facebook. “Lhbtq-activisten bezoeken basisscholen en geven seksuele voorlichting. Dat willen ze ook in Hongarije gaan doen,” zei hij in een video. De Hongaarse premier stelt dat koste wat het kost te willen voorkomen: de door hem voorgestelde wet geving verbiedt de ‘promotie’ van homoseksualiteit en geslachtsverandering. Volgens Orbán moet de Hongaarse jeugd worden ‘beschermd’.

Of de Hongaren het met hem eens zijn, moet blijken uit een referendum. De bevolking mag zich uitspreken over een vijftal vragen, het is nog niet bekend wanneer. Gezien de sturende aard van de vragen lijkt de uitslag op voorhand wel vast te staan. Neem vraag vier: ‘Bent u het ermee eens dat minderjarigen, zonder enige beperking, media­berichten met seksuele inhoud te zien mogen krijgen, die mogelijk van invloed zijn op hun ontwikkeling?’

Heet Brussels avondje

Orbán reageert met het referendum op heftige kritiek vanuit voornamelijk West-Europese landen. Daar werd fel geprotesteerd tegen de wet, de zoveelste stap in Orbáns campagne tegen alles wat volgens hem afwijkt van de traditionele Hongaarse waarden. Een deel van de Europese regeringsleiders viel de Hongaarse premier tijdens een vergadering in Brussel aan, premier Mark Rutte riep Hongarije zelfs op de EU te verlaten als het land zich niet in de gedeelde waarden kon vinden.

De politieke straatvechter Orbán bleek niet onder de indruk van het hete Brusselse avondje. Hij ziet juist een kans. Met verkiezingen in aantocht, zou een geslaagd referendum hem goed uitkomen. Bovendien ligt Hongarije onder vuur in het schandaal rond de Pegasusspyware. Orbán zou de software hebben ingezet tegen kritische journalisten. De discussie rond de lhbtq-wet vormt voor Orbán een fijne bliksemafleider.

Meer over