Opnieuw storm van kritiek op politie VS na neerschieten autistische jongen (13)

De politie in de Amerikaanse stad Salt Lake City krijgt een storm van kritiek over zich heen nadat die een geestelijk instabiele 13-jarige met meerdere schoten zwaar heeft verwond. De moeder had de hulp van de politie ingeroepen omdat haar zoon, die aan het syndroom van Asperger lijdt, angstig werd omdat hij alleen thuis bleef terwijl zij voor het eerst in ongeveer een jaar weer aan het werk ging.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De moeder vertelde de politie via een noodoproep dat haar autistische zoon ongewapend was en alleen maar schreeuwde omdat hij aandacht wilde en zijn emoties niet kon beheersen. Toen de 13-jarige de instructies van een officier niet opvolgde en wegliep, schoot de politieagent. Er bleek naderhand geen vuurwapen in de buurt te zijn. Een politiewoordvoerder verwees naar meldingen over een jongere die mensen met een pistool had bedreigd.

Het incident vond vorige week vrijdag plaats, maar werd dinsdag pas door meer media opgepikt. “Hij is een klein kind. Waarom hebben ze hem niet gewoon vastgepakt?”, zei de huilende moeder tegen een televisiezender.

Meer schade

Burgemeester Erin Mendenhall heeft opgeroepen tot een snel en transparant onderzoek. Een vereniging die pleit voor de acceptatie van autisme bekritiseerde de politie omdat die was gebeld om te helpen en in plaats daarvan meer schade aanrichtte.

In het landelijke debat over politiegeweld zorgt momenteel ook een zaak uit de stad Rochester voor veel discussie. Daar stierf een man die naakt over straat liep onder invloed van drugs als gevolg van gewelddadig ingrijpen door de politie.

Meer over