Plus

Opnieuw rellen in Belfast om onvrede met brexitdeal

Voor de zesde dag op rij waren er in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast onlusten op straat. Een groep jongeren in een pro-Britse wijk had een bus gekaapt en in brand gestoken. Ook werden politieagenten ­belaagd. De Britse premier Boris Johnson heeft opgeroepen tot ­kalmte.

Tom Kieft
Een gekaapte bus werd in brand gestoken op Shankill Road in Belfast.  Beeld REUTERS
Een gekaapte bus werd in brand gestoken op Shankill Road in Belfast.Beeld REUTERS

De vlam sloeg vorige week vrijdag in de pan, nadat justitie had aangekondigd de aanwezigen bij de uitvaart van IRA-kopstuk Bobby Storey niet te vervolgen. Voorkeursbehandeling van de pro-Ierse nationalisten, menen Britse unionisten. Het ongenoegen sluimerde echter al langer in Noord-Ierland. Sinds de brexit om precies te zijn.

In pro-Britse gemeenschappen in Noord-Ierland wordt het brexit­akkoord tussen Brussel en het Verenigd Koninkrijk gezien als een eerste stap richting een hereniging met ­Ierland. En dus de eerste stap naar de uitgang van het VK.

Goederencontroles

Juist om de vrede in Noord-Ierland te bewaren, hebben Brussel en Londen in het brexitakkoord vastgelegd geen grenscontroles in te voeren tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, maar in plaats daarvan in de Ierse Zee tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Die goederencontroles hebben, sinds de brexit dit jaar definitief werd, al geregeld tot leveringsproblemen in Noord-Ierland gezorgd.

De rellen in Belfast vonden gisteren plaats in de buurt van een muur die een van oudsher pro-Britse buurt scheidt van een pro-Ierse buurt. Op videobeelden is te zien hoe zo’n tien gemaskerde mensen molotov­cocktails gooien op een bus, die daarvoor was gekaapt. Wonderwel raakte daarbij volgens Britse media niemand gewond.

Gewonden

Bij ernstige ongeregeldheden eerder deze week gebeurde dat wel. Sinds vrijdag wordt elke dag in de straten van Belfast en Londonderry gereld. Daarbij zijn behalve relschoppers ook zeker tientallen agenten gewond geraakt, meldt The Guardian. De Noord-Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney drong er vandaag bij de relschoppers met klem op aan te stoppen met de gewelddadigheden, voordat het verder uit de hand loopt. “Dit moet stoppen voordat er iemand doodgaat of zwaar gewond raakt.”

Volgens de Noord-Ierse politie is het geweld van de laatste dagen onder ­invloed van ‘criminele elementen’ ontstaan, die de aanvallen zouden aanwakkeren. De Britse premier ­Boris Johnson twitterde diepbezorgd te zijn over het geweld in Noord-­Ierland. ‘Geschillen los je op met ­dialoog, niet met geweld of misdaad,’ aldus Johnson.

Meer over