Opnieuw noodtoestand in Frankrijk: avondklok en andere maatregelen

Parijs en andere grote Franse steden waar maximaal toezicht nodig is door de almaar stijgende coronabesmettingen krijgen een avondklok. Volgens de Franse president Emmanuel Macron gaat het uitgaansverbod zaterdag in en geldt dat dagelijks van 21.00 tot 06.00 uur.

Het Parool
Macron tijdens zijn toespraak op televisieschermen in Parijs.  Beeld REUTERS
Macron tijdens zijn toespraak op televisieschermen in Parijs.Beeld REUTERS

Dat maakte de Franse president vanavond bekend in een tv-toespraak. Voorafgaand daaraan kondigde de Franse regering de sanitaire noodtoestand af. Die biedt een wettelijk kader voor vrijheidsbeperkende maatregelen zoals een avondklok. Deze noodtoestand gaat vrijdag om middernacht in en zal naar verwachting tot volgende zomer duren, zei de Franse president.

Avondklok

De avondklok zou vanaf dit weekend kunnen worden opgelegd in de zwaarst getroffen gebieden zoals Parijs en de buitenwijken, Marseille, Lyon, Montpellier, Lille en Toulouse. Om de tweede golf coronabesmettingen in te dammen geldt er verder een beperking van het aantal mensen dat in woningen mag samenkomen.

De strengere maatregelen komen nu het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen voor het eerst sinds 25 juni is gestegen tot meer dan 9100.

In Frankrijk werd op 23 maart ook al een sanitaire noodtoestand afgekondigd. Die werd na ruim drie maanden op 10 juli opgeheven. Covid-19 eiste in Frankrijk al ruim 32.000 mensenlevrens.

Meer over