Opnieuw hevige reeks Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van zondag op maandag opnieuw een reeks zware luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende locaties in Gaza-stad. Palestijnse militanten zouden onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon.

Het Parool
Opnieuw zware luchtaanvallen op Gaza. Beeld AFP
Opnieuw zware luchtaanvallen op Gaza.Beeld AFP

Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers aan beide kanten.

De aanvallen volgden enkele uren nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een tv-toespraak had aangekondigd ‘dat de operatie zo lang doorgaat als nodig is”’ De Israëlische luchtmacht zei in een korte verklaring dat gevechtsvliegtuigen ‘terroristische doelwitten’ bombarderen in de Gazastrook. Een complex van de inlichtingendienst van Hamas was een van de doelwitten van de aanvallen. Persbureau AFP meldt dat op verschillende plekken sprake is van stroomstoringen.

Explosies deden de stad 10 minuten lang op zijn grondvesten schudden in een aanval die zwaarder was, een groter gebied bestreek en langer duurde dan de reeks luchtaanvallen van 24 uur eerder waarbij 42 Palestijnen werden gedood, onder wie 13 kinderen. Dat was meteen ook de bloedigste dag van de week in het Palestijns-Israëlische conflict, waarbij aan Palestijnse kant al bijna 200 doden zijn gevallen. Ook zijn al meer dan duizend mensen gewond geraakt. Israël telde tot dusver tien dodelijke slachtoffers.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn op een nieuw dieptepunt door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. De vijandelijkheden zijn de afgelopen week herhaaldelijk geëscaleerd en markeren de ergste gevechten in het gebied waar 2 miljoen Palestijnen wonen sinds de verwoestende oorlog van 2014 door Israël en Hamas. In de televisietoespraak zei Netanyahu zondag dat de aanvallen van Israël op volle kracht zouden doorgaan en nog wel even zouden voortduren.

Rookwolken boven Gaza-stad Beeld AFP
Rookwolken boven Gaza-stadBeeld AFP
Meer over