Overzicht

Op vakantie? Dit zijn de coronaregels per land

Nu op veel plekken in Europa het coronavirus weer oplaait, scherpt een aantal landen de maatregelen weer aan. Soms alleen lokaal, soms voor het hele land. Waar moet je rekening mee houden op vakantie?

Het Parool
Franse handhaving op het strand in Nice.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Franse handhaving op het strand in Nice.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

In de meeste vakantielanden gelden de hele zomer strenge hygiënevoorschriften om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Op steeds meer plekken wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Ook moeten mensen zich bijna overal houden aan de afstandsregels. Dat betekent in de praktijk dat er in bijvoorbeeld winkels en cafés een beperkt aantal bezoekers wordt binnengelaten. Daarnaast geldt in veel landen een verbod op groepsvorming en evenementen. Hoe zit het per land?

België

Wat is de situatie?
Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe, met name in de de regio Antwerpen. Daarom gelden vanaf zaterdag strengere maatregelen in heel België.

Wat zijn de regels?
Belgen moeten mondkapjes dragen in openbare ruimtes zoals drukke winkelstraten, op markten en in de horeca. In welke gemeenten dat precies verplicht is, bepalen burgemeesters zelf. Onder andere kustplaats Oostende stelde buitenshuis een mondkapjesplicht in. Een aantal andere gemeentes, waaronder de binnensteden van Brussel, Gent, Brugge, Leuven en Hasselt, volgen dat voorbeeld. In de provincie Antwerpen geldt een avondklok tussen 23.30 uur en 6.00 uur.

Sinds 11 juli was het dragen van een mondkapje al verplicht in het openbaar vervoer, winkels, musea en theaters. Horecapersoneel moest ook al een mondkapje dragen. Mensen moeten hun sociale contacten, hun zogeheten ‘bubbel’, tot vijf mensen per gezin per week beperken. Bovendien wordt de sluitingstijd van nachtwinkels vervroegd naar 22.00 uur, om te voorkomen dat zich rijen vormen.

Wat kun je wel en wat niet?
Horeca is open. Wel moet je vooraf reserveren en vanaf zaterdag ook je telefoonnummer of mailadres achterlaten, om het contactonderzoek makkelijker maken. Ook musea, theaters, concertzalen en bioscopen zijn open na reservering. Mondkapjes en afstand houden zijn verplicht.

Duitsland

Wat is de situatie?
Alle deelstaten zijn gestart met versoepelingen. Er kunnen lokale lockdowns plaatsvinden als het aantal besmettingen boven de 50 per 100.000 inwoners komt. Wanneer je uit een dergelijk gebied komt mag je niet elders in het land overnachten, tenzij je een recente negatieve coronatest kan tonen.

Wat zijn de regels?
In Duitsland zijn mondkapjes in de meeste deelstaten verplicht in winkels en het openbaar vervoer en bijvoorbeeld bij de receptie van een hotel of camping. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. De mondkapjesverplichting geldt niet voor kinderen onder de zes jaar.

In de openbare ruimte mag je samenkomen met een ander gezin of met maximaal tien personen. Die combinatie mag dan ook samen in een auto reizen. In de openbare ruimte moet iedereen minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Wat kun je wel en wat niet?
Vrijwel alles in Duitsland is open, mits de coronamaatregelen worden nageleefd. Deelstaten mogen zelf bepalen met hoeveel mensen je mag samenkomen, het maximum is gesteld op 10 personen. In enkele deelstaten gelden nog verdere beperkingen. Deze zijn op de website van de betreffende deelstaat terug te vinden.

Frankrijk

Wat is de situatie?
Na een van de strengste lockdowns te hebben gehad van Europa, is Frankrijk nu al een tijdje van het slot. Echter kunnen lokale overheden bij toename van het aantal coronabesmettingen beperkende maatregelen treffen.

Wat zijn de regels?
De Fransen houden 1 meter afstand van elkaar. De overheid raadt iedereen aan om altijd een mondkapje te dragen. In het openbaar vervoer is dit verplicht, maar ook in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, postkantoren, supermarkten, musea, restaurants en hotels. Deze regel geldt niet voor kinderen onder de 11 jaar. Een groep mensen mag niet groter zijn dan tien personen.

Wat kun je wel en wat niet?
Winkels en horeca zijn open voor iedereen met een mondkapje op. Stranden, attractieparken, concertzalen en theaters zijn ook te bezoeken. Campings ook, al kunnen er restricties gelden bij gedeeld sanitair.

Spanje

Wat is de situatie?
Na meerdere (lokale) lockdowns versoepelde de Spaanse overheid vorige maand de meeste maatregelen. Al gauw schoot het aantal besmettingen weer omhoog, vooral in de autonome regio Catalonië. De afgelopen dagen lijkt het aantal besmettingen weer stabiel te worden. Reizigers die terugkomen uit de metropoolregio Barcelona of het gebied rond Lerida worden dringend aangeraden veertien dagen in quarantaine te gaan. Iedereen die Spanje binnenkomt moet een gezondheidsformulier invullen.

Wat zijn de regels?
Waar kan, moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Waar dat niet kan is een mondkapje verplicht. Ook dien je het masker te dragen in het openbaar vervoer. Deze verplichting geldt niet voor kinderen onder de 7 jaar. Voor groepen boven de twintig mensen geldt een samenscholingsverbod.

Verder verschillen de maatregelen. In bijna alle regio’s is een algehele mondkapjesplicht – in de binnen- en buitenlucht – van kracht, op de Canarische Eilanden na. Voor Barcelona en omgeving en het gebied rond Lerida gelden aangescherpte maatregelen. Het dringende advies is daar zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen te reizen als dit noodzakelijk is.

Wat kun je wel en wat niet?
Veel supermarkten en horecagelegenheden zijn open. In de Balearen zijn deze echter voorlopig dicht op hotspots. Stranden, markten, campings, attractieparken, musea, concertzalen en theaters zijn beperkt open. Discotheken zijn open met halve capaciteit, soms mag er gedanst worden. In Catalonië is het nachtleven voorlopig gesloten.

Bijzonder: de regionale overheid van de Canarische Eilanden dekt de kosten van iedere toerist die tijdens een bezoek te maken krijgt met corona, tot maximaal 450.000 euro. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van een gedwongen langer verblijf of ziekenhuiskosten. Zo hoopt de eilandengroep het toerisme te stimuleren.

Portugal

Wat is de situatie?
Op dit moment is het besmettingsrisico het groot in de regio Lissabon. Er gelden daarom in de regio Lissabon andere maatregelen dan in de rest van Portugal. De Nederlandse overheid heeft voor het gebied een ‘oranje’ reisadvies afgegeven.

Wat zijn de regels?
Een mondkapje is in Portugal verplicht in het openbaar vervoer en in besloten ruimtes, naast inachteneming van 2 meter afstand. Daaronder vallen ook winkels, supermarkten en restaurants. Op straat wordt het dragen van een mondkapje geadviseerd. Samenkomen met meer dan twintig mensen is overal verboden, lokaal gelden strengere regels.

Op Madeira en de Azoren geldt aanvullend dat passagiers een negatieve uitslag van een coronatest moeten kunnen tonen, niet eerder afgenomen dan 72 uur voordat ze op hun vlucht stapten. Ze kunnen ook direct bij aankomst op het vliegveld op de eilanden een test doen.

Wat kun je wel en wat niet?
Supermarkten zijn open, mondkapjes verplicht. Restaurants mogen maximaal de helft van de beschikbare plaatsen gebruiken en sluiten om 23.00 uur. Musea, concertzalen en theaters zijn beperkt open. Vooraf reserveren, mondkapje en afstand houden is verplicht. Attractieparken zijn dicht.

Italië

Wat is de situatie?
Italië laat na een heftige periode weer (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. De lokale maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het coronavirus zijn ook versoepeld.

Wat zijn de regels?
Bij sportactiviteiten moet 2 meter afstand worden gehouden, op alle andere plekken 1 meter. Het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes en in het openbaar vervoer is verplicht. Het dragen van een mondkapje in de open lucht is vrijwel nergens meer verplicht behalve op Capri. Er is geen verbod op groepsvorming.

Wat kun je wel en wat niet?
Vrijwel alles is weer open in Italië. Op veel plekken geldt wel een maximum aantal bezoekers, en in sommige winkels moeten klanten verplicht handschoenen dragen. Ook moet bij restaurants van te voren worden gereserveerd. Niet alle campings zijn geopend, stranden wel. Het zwembad in mag ook, in Noord-Italië moet dat wel met een badmuts op.

Verenigd Koninkrijk

Wat is de situatie?
Miljoenen mensen in het noorden van Engeland vallen sinds vrijdag 31 juli weer onder nieuwe lockdownregels. Inwoners van de betreffende gebieden mogen niet meer binnen afspreken met leden van andere huishoudens. Het strenge beleid geldt sinds middernacht in de regio rondom Manchester en delen van Lancashire en Yorkshire. Een lokale lockdown geldt ook al in Leicester tot zeker 13 augustus.

Wat zijn de regels?
In Engeland, Noord-Ierland en Jersey moeten mensen 1 meter afstand van elkaar houden; in Wales, Schotland, en Guernsey is dat twee meter. De afstandsregels gelden niet voor kinderen jonger dan twaalf. Sinds 24 juli is het dragen van mondkapjes in alle winkels en supermarkten verplicht. Vanaf 8 augustus wordt het dragen van mondkapjes in Engeland verplicht in bioscopen, musea, gebedshuizen en kunstgalerijen.
Engeland: mondkapje verplicht vanaf 11 jaar, niet meer dan zes personen bij elkaar en afstand bewaren
Schotland: mondkapje verplicht vanaf 5 jaar, niet meer dan acht personen bij elkaar en afstand bewaren
Wales: geen minimumleeftijd bekend, geen maximum bij twee huishoudens wanneer ze buiten zijn (wel afstand houden)
Noord-Ierland: mondkapje verplicht vanaf 13 jaar, maximaal 30 personen bij elkaar en afstand bewaren

Wat kun je wel en wat niet?
Bijna alles is open in het Verenigd Koninkrijk. In Wales kun je alleen op het buitenterras eten en/of drinken, op Jersey zijn de cafés en pubs gesloten. Ook heeft Schotland de deuren van attractieparken nog niet geopend.

In Engeland zijn er nog geen live-optredens in theaters en concertzalen toegestaan. Hardlopen, wandelen fietsen, golf en tennis zijn in alle landen toegestaan, mits afstand wordt gehouden. Op Guernsey en Jersey zijn alle (contact) sporten toegestaan.

Griekenland

Wat is de situatie?
Het aantal coronabesmettingen in Griekenland is de afgelopen periode dusdanig stabiel gebleven, dat het land de maatregelen heeft kunnen versoepelen.

Wat zijn de regels?
Wel blijft ook in Griekenland de mondkapjesverplichting, die geldt in het openbaar vervoer en op openbare plekken. In taxi’s mogen drie personen (plus chauffeur). Busjes mogen tot 60 procent van de mogelijke capaciteit meenemen. Voor huurauto’s geldt dat er naast de bestuurder drie personen zijn toegestaan. De beperkingen gelden niet voor gezinnen met kinderen.

Het is mogelijk dat vakantiegangers bij binnenkomst op Covid-19 worden getest. Deze tests worden steekproefgewijs afgenomen, op het vliegveld. Griekenland is over land te bereiken via Bulgarije. Grensovergangen met Noord-Macedonië, Albanië en Turkije blijven gesloten.

Wat kun je wel en wat niet?
Vrijwel alles in Griekenland is geopend. Van restaurants en campings tot musea en winkels. Er moet echter wel rekening worden gehouden met de gepaste afstand. Attractieparken blijven in Griekenland voorlopig nog even dicht.

Zweden

Wat is de situatie?
Zweden heeft de grenzen weer geopend, maar Nederland geeft het land nog steeds code oranje omdat er relatief veel besmettingen zijn. Bij terugkomst is het dringende advies twee weken in quarantaine te gaan. Bij een reis ben je mogelijk niet verzekerd.

Wat zijn de regels?
In Zweden hoef je bijna nergens je mond en neus te bedekken: een mondkapje is alleen verplicht op terminals van vliegvelden. Wel geldt altijd minimaal 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten; samenkomen met meer dan vijftig personen is verboden.

Wat kun je wel en wat niet?
Het openbaar vervoer rijdt met beperkingen en afstand houden is verplicht. De meeste musea, concertzalen en attractieparken zijn dicht. Buitenlocaties, zoals dierentuinen en stranden, zijn vaak wel open. Ook cafés en restaurants zijn, met maatregelen om afstand te houden, gewoon open.

Noorwegen

Wat is de situatie?
Reizen naar Noorwegen is toegestaan, maar reizigers uit landen met veel besmettingen (bijvoorbeeld België, Portugal en Spanje) moeten verplicht tien dagen in quarantaine.

Wat zijn de regels?
Een meter afstand houden en thuisblijven bij klachten. Een mondkapje is nergens verplicht. Samenkomen met meer dan vijftig mensen is verboden. Cafés en restaurants zijn open, groepen mogen uit maximaal twintig personen bestaan (met een meter afstand als het niet om mensen uit hetzelfde huishouden gaat) en tussen tafels moet een meter ruimte zijn. Bezoekers mogen alleen zitten.

Wat kun je wel en wat niet?
Musea, concertzalen en theaters zijn gedeeltelijk geopend. Zwembaden en fitnesscentra binnen zijn dicht. Het openbaar vervoer rijdt, maar gebruik wordt afgeraden.

Denemarken

Wat is de situatie?
Als je op vakantie gaat in Denemarken moet je kunnen aantonen dat je er minimaal zes dagen overnacht. Dat geldt niet als je een andere geldige reden hebt, zoals een doorreis, zakenreis of familiebezoek. Groenland en de Faeröer houden hun eigen regels aan. Beide hebben een oranje reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat zijn de regels?
In Denemarken geldt dat 1 meter en niet 1,5 meter afstand wordt gehouden en er is een maximum aantal deelnemers aan samenscholingen. Mondkapjes zijn alleen op vliegvelden verplicht, maar gebruik wordt wel aanbevolen in het ov.

Wat kun je wel en wat niet?
Reizen met het openbaar vervoer kan, afstand houden waar mogelijk. Eten en drinken in een restaurant of café kan ook, mits er een meter afstand is tussen tafels. Restaurants sluiten om middernacht. Musea en theaters zijn ook gewoon open. Publieke bijeenkomsten met minder dan 100 personen zijn toegestaan. Voor privé-evenementen geldt een maximum van 500 mensen.

Meer over