Op Downing Street blijft het nog lang onrustig

Britse parlementariërs lopen de deur plat in Downing Street, waar premier Theresa May gesprekken voert met politieke tegenstanders. Inzet: een meerderheid in het parlement voor een brexitplan.

Suse van Kleef
 10 Downing Street in London Beeld EPA
10 Downing Street in LondonBeeld EPA

Sinds de Britse premier heeft verloren in de stemming over haar brexitdeal, zit ze muurvast. In een poging de impasse te doorbreken, is May in gesprek met de politici die het akkoord verwierpen. De kleinere oppositiepartijen SNP, Plaid Cymru, de Liberal Democrats en de Green Party kwamen de afgelopen dagen al langs. Ook gedoogpartner DUP mocht zijn zegje komen doen, net als criticasters uit de eigen Conservatieve Partij.

Grote afwezige is Labourleider Jeremy Corbyn; hij weigert in gesprek te gaan. Hij eist dat zij eerst het no-dealscenario - brexit zonder akkoord - van tafel veegt. Corbyn wil dat zijn partijgenoten zijn voorbeeld volgen. Die houding valt niet bij iedereen van Labour goed. “In het verleden ging hij zonder voorwaarde in gesprek met Hamas, Hezbollah en Assad,” zei parlementariër Mike Gapes. “Hij kan ook gewoon gaan en argumenten tegen een no deal uiteenzetten. Als we in het parlement, de regering en de oppositie de dialoog niet aangaan, komen we niet uit deze nationale crisis.”

Jeremy Corbyn Beeld EPA
Jeremy CorbynBeeld EPA

Mays grootste probleem is dat de 432 parlementariërs die tegen haar akkoord stemden sterk van mening verschillen over hoe het verder moet. Een no deal, een tweede referendum, nieuwe verkiezingen, de huidige deal aanpassen: al die opties hebben steun van groepen parlementariërs. Het scenario waar nu veel over wordt gespeculeerd, is een nieuwe deal of een sterk aangepaste versie van de deal die er nu ligt. Daarin zouden de Britten in de douane-unie blijven, en misschien zelfs in de interne markt: een zachtere brexit. Het lidmaatschap van de douane-unie heeft May tot nu uitgesloten, een van haar beruchte rode lijnen. Maar ze zit nu in zo’n lastig parket dat ze mogelijk toch moet zwichten als dat haar een meerderheid kan opleveren in het parlement.

Dat zou wel zo goed als zeker een oorlog in haar eigen partij ontketenen. Voor brexiteers is zo’n deal onverteerbaar: in de douane-unie kun je niet op eigen houtje handelsakkoorden sluiten met derde landen, terwijl dat juist de prijs was voor veel brexitvoorstanders. Ook moet je je dan nog aan allerlei EU-regelgeving houden.

Meer over