PlusNieuws

Ook onder Biden lijkt Irandeal ver weg

De Verenigde Staten zullen de economische sancties tegen Iran niet opheffen voordat Teheran zich weer aan het nucleaire programma houdt.

Tom Kieft
Zolang Iran zich niet aan het atoomakkoord houden zal president Biden de sancties tegen het land niet opheffen. Beeld AFP
Zolang Iran zich niet aan het atoomakkoord houden zal president Biden de sancties tegen het land niet opheffen.Beeld AFP

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat in zijn eerste televisie-interview sinds zijn inauguratie, gisteren in CBS Evening News. Gevraagd of de VS sancties al opheffen om de Iraniërs terug aan de onderhandelingstafel te krijgen, antwoordde hij resoluut: “Nee.” Eerst moet Iran zich volgens hem weer houden aan het atoomakkoord uit 2015.

Voormalig president Donald Trump stapte in 2018 eenzijdig uit het onder zijn voorganger Barack Obama gesloten verdrag. Trump noemde het dikwijls de ‘slechtste deal ooit’. Onder dat verdrag beloofden de VS, de Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland handelsbeperkingen op te heffen in ruil voor strenge restricties op het Iraanse nucleaire programma.

De regering-Biden heeft zich een terugkeer naar dat akkoord ten doel gesteld, maar een doorbraak daarvoor lijkt ver weg. Iraans hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei zei gisteren eerder op de dag nog dat juist Washington eerst over de brug moet komen wil Iran zich weer houden aan het verdrag. Dat standpunt noemde de religieuze leider, die het laatste woord over beleid in Iran heeft, ‘definitief en onomkeerbaar’.

Onomkeerbaar

Het Iraanse atoomprogramma is sinds de VS zich uit het akkoord heeft teruggetrokken stapsgewijs opgeschroefd. Sinds in december een belangrijke Iraanse kerngeleerde is gedood, wordt ook alle waarnemers de toegang tot Iran ontzegd.

Iran noemt al die stappen omkeerbaar, en belooft dat het nucleaire programma alleen voor vredelievende doeleinden bedoeld is. Maar de internationale atoomwapenswaakhond van de Verenigde Naties meldde vorige maand dat Iran inmiddels ook is begonnen met de productie van uraniummetaal, dat kan worden gebruikt voor de vervaardiging van kernkoppen.

Meer over