Ook gratie van Trump voor oud-campagneleider Paul Manafort en vertrouweling Roger Stone

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan Paul Manafort, zijn oud-campagneleider die vorig jaar schuldig is bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, en ritselaar Roger Stone, die in 2016 een rol speelde in de publicatie van door Rusland vergaarde e-mails van de Democraten, via WikiLeaks.

Redactie
Paul Manafort (midden) in een New Yorkse rechtbank in 2019. Beeld AP
Paul Manafort (midden) in een New Yorkse rechtbank in 2019.Beeld AP

Manafort heeft zich volgens de rechter ook schuldig gemaakt aan witwassen en zich niet laten registreren als ‘buitenlands agent’ voor de voormalige pro-Russische regering van Oekraïne.

De oud-campagneleider, die nu zijn celstraf van ruim zes jaar niet meer hoeft uit te zitten, was een van de hoofdverdachten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat de Russen probeerden de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Roger Stone, een strategisch medewerker van de Republikeinse partij die onder meer achtergrondonderzoek deed naar politieke tegenstanders, kreeg drie jaar en vier maanden celstraf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. Trump had de straf van Stone eerder dit jaar al kwijtgescholden. Stone zei toen dat hij geen gratie wilde, omdat dat besluit ‘schuld zou impliceren’ en de oude vriend van Trump beweerde onschuldig te zijn.

Ook Charles Kushner, de vader van Jared Kushner, de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, krijgt gratie. Kushner, net als Trump een vastgoedontwikkelaar, is in 2005 veroordeeld voor fraude met campagnegeld, belastingontduiking en het ongeoorloofd beïnvloeden van getuigen. Kushner werd in 2006 al vrijgelaten na het uitzitten van twee jaar celstraf.

Woensdag verleende de scheidend Amerikaans president al gratie aan vijftien personen onder wie zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos en de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan. Beide figuren speelden ook een rol in het Mueller-onderzoek.

In november kreeg ook Michael Flynn, Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur, al gratie. Hem hing een gevangenisstraf boven het hoofd wegens het liegen over zijn contacten met de Russische ambassadeur.

Volgens ingewijden zou Trump ook overwegen om zijn kinderen Donald jr., Eric en Ivanka en zijn schoonzoon Jared preventief gratie te verlenen. Daarnaast heeft hij geopperd dat hij ook zichzelf gratie zal verlenen. Een presidentieel gratiebesluit vrijwaart iemand weliswaar van federale rechtsvervolging, maar betekent niet dat iemand niet vervolgd kan worden onder het strafrecht van een specifieke staat.

Meer over