Nieuws

Ontbossing Amazone op hoogste niveau sinds 2006, Braziliaanse regering hield cijfers achter

De ontbossing van het Amazonegebied van Brazilië ging dit jaar sneller dan het in vijftien jaar is gegaan. President Bolsonaro was van deze ontwikkeling al op de hoogte vóór de klimaattop in Glasgow begin deze maand, maar hield de cijfers voor zich.

Tom Kieft
Rookpluimen stijgen op van een illegaal vuur om bos te vernietigen in het Amazonewoud in de Braziliaanse deelstaat Amazonas. Beeld AFP
Rookpluimen stijgen op van een illegaal vuur om bos te vernietigen in het Amazonewoud in de Braziliaanse deelstaat Amazonas.Beeld AFP

De satellietbeelden liegen er niet om. Op de foto’s die het Braziliaanse ruimteonderzoeksinstituut INPE jaarlijks vergelijkt, hebben onderzoekers afgelezen dat het afgelopen jaar zo’n 13.000 vierkante kilometer woud is verdwenen – dat is nog weer 22 procent vierkante kilometer meer dan het jaar ervoor. In totaal is sinds het aantreden van president Bolsonaro in 2019 zo’n vierkante 34.000 kilometer woud verdwenen – een gebied iets groter dan België.

Het ontbossingsrecord van de laatste vijftien jaar staat in schril contrast met de recente beloftes van de regering-Bolsonaro. De voormalige legerkapitein toonde zich nooit heel begaan met het klimaat en benadrukte juist dikwijls de economische belangen van het ontginnen van de Amazone. Maar recent deed de president meerdere pogingen om toch een betrouwbaar milieu-imago te schetsen.

‘Een schande’

Op de recente klimaattop in Glasgow beloofde hij nog om de illegale houtkap in de Amazone in 2028 tot nul terug te dringen, twee jaar eerder dan de aanvankelijke belofte van 2030. Bovendien had de Braziliaanse regering in aanloop naar de top nog gesuggereerd dat het de ontbossing in het Amazonegebied geleidelijk onder controle aan het krijgen was.

Des te groter is de kritiek op de president, nu blijkt dat de cijfers die donderdag werden gepubliceerd, al voor de klimaattop in Glasgow bekend waren bij de Braziliaanse regering. Journalisten die er tijdens COP26 naar informeerden bij de Braziliaanse delegatie, kregen te horen dat de cijfers van het monitoringssysteem Prodes van het ruimteagentschap nog niet compleet waren. Een leugen, volgens het Braziliaanse Klimaatobservatorium.

“Het is een schande. Het is een misdaad,” aldus Márcio Astrini, secretaris van dat netwerk van milieugroeperingen. “We zien hoe de Amazone vernietigd wordt door een regering die van milieuvernietiging zijn beleid heeft gemaakt.”

Meer over