Onrust in Jordanië: halfbroer koning Abdullah ondervraagd over mogelijke staatsgreep

De veiligheidsdienst van Jordanië heeft een lid van de koninklijke familie, een voormalig adviseur van koning Abdullah, aangehouden voor verhoor. Volgens het staatspersbureau Petra gebeurde dat om veiligheidsredenen. Andere bronnen meldden dat de ondervraging te maken heeft met een poging het land te destabiliseren.

Het Parool/ANP
Hamza bin Hussein  Beeld REUTERS
Hamza bin HusseinBeeld REUTERS

Het gaat om voormalig kroonprins Hamza bin Hussein, een halfbroer van Abdullah, die met steun van een twintigtal anderen mogelijk een staatsgreep zou hebben voorbereid. Generaal Yousef Huneiti ontkende dat Hamza was gearresteerd, het zou ‘slechts’ om een verhoor gaan. Hamza zou zijn gevraagd om te stoppen met activiteiten die de veiligheid en stabiliteit van het land ondermijnen. Volgens de chef van het Jordaanse leger is het onderzoek nog gaande en zullen de uitkomsten ervan ‘met het publiek worden gedeeld’. “Niemand staat boven de wet”, liet hij het staatspersbureau weten.

Petra maakte ook bekend dat de in de VS opgeleide Bassem Awadallah, jarenlang een vertrouweling van de koning en onder meer enige tijd minister van Financiën, en Sharif Hassan Ben Zaid zijn gearresteerd. De laatste is eveneens een lid van de koninklijke familie.

Zaterdag zei Hamza bin Hussein in een videoboodschap, die door de advocaat van Hamza aan de BBC werd overhandigd, dat hij in huisarrest zit en dat internet- en telefoonverbindingen zijn afgesloten.

“Ik heb vanochtend bezoek gekregen van de stafchef van het leger. Hij informeerde me dat ik niet buiten mag komen of communiceren met anderen of mag samenkomen met anderen, want bij vorige vergaderingen waar ik aanwezig was, werd er kritiek geuit op de regering of de koning”, aldus Hamza. Hij voegde eraan toe dat hij niet zelf beschuldigd wordt van het uiten van kritiek.

Hamza ontkent betrokken te zijn bij een samenzwering tegen zijn halfbroer, maar toonde zich wel kritisch tegenover het huidige bewind. “Ik ben niet de persoon die verantwoordelijk is voor de ineenstorting van het bestuur, voor de corruptie en voor de incompetentie die de afgelopen 15 tot 20 jaar heerst in onze bestuursstructuur.”

Hamza was kroonprins van 1999 tot 2004, toen Abdullah hem als troonopvolger verving door zijn eigen zoon.

Meer over