Ongeregeldheden tijdens 1 mei-protesten in Parijs en Istanbul

In verschillende Europese steden zijn protesten op De Dag van de Arbeid uit de hand gelopen. In Parijs werd een McDonalds geplunderd en belaagden relschoppers brandweermannen. Een verboden betoging op het Taksim-plein in Istanbul liep uit op een botsing met de oproerpolitie.

Het Parool
In Parijs liep het 1 mei-protest uit op ongeregeldheden. Beeld ANP / EPA
In Parijs liep het 1 mei-protest uit op ongeregeldheden.Beeld ANP / EPA

Duizenden Fransen gingen op de Dag van de Arbeid de straat op om te demonstreren tegen het beleid van de onlangs herkozen president Emmanuel Macron. De meeste betogingen verliepen vreedzaam, maar onder meer in Parijs waren ongeregeldheden.

In de Franse hoofdstad waren zo’n 24.000 mensen op de been. Betogers staken vuilnisbakken in brand, plunderden een McDonald’s en gooiden bij vastgoedmakelaars de ruiten in. De politie greep in toen de brandweer in haar werk werd belemmerd en zette enkele keren traangas in.

Volgens de krant Le Parisien zijn acht agenten gewond geraakt en zeker 54 personen gearresteerd. De meesten van hen werden opgepakt omdat ze brandweerlieden belaagden.

In totaal waren er enkele honderden 1 mei-manifestaties, waar volgens de overheid 116.500 mensen acte de preśence gaven. Behalve in Parijs werd er ook geprotesteerd in onder andere Lille, Nantes, Toulouse en Marseille.

Oproerpolitie

In de Turkse stad Istanbul zijn zondag zeker 164 mensen opgepakt. Verscheidene 1 mei-demonstraties waren verboden door de gouverneur van de stad, maar veel mensen kwamen toch naar het Taksim-plein. Daar kwam het tot een botsing met de oproerpolitie. Volgens fotografen van persbureau AFP werden meerdere demonstranten met geweld naar de grond gebracht en in politieauto’s weggevoerd.

Op het Taksim-plein in Istanbul worden vaker 1 mei-protesten georganiseerd. Regelmatig leiden die tot rellen. Op 1 mei 1977 kwamen op het plein 34 mensen om het leven. Tegenwoordig wordt het plein ieder jaar afgezet. In het deel van Istanbul dat bij Azië hoort, werd eveneens door duizenden mensen geprotesteerd. De rally in dat deel van de stad was wel toegestaan.

Ook in Duitsland betogingen

In Duitsland stonden de 1 mei-bijeenkomsten grotendeels in het teken van de oorlog in Oekraïne. In Dortmund liep het even uit de hand tijdens een betoging van uiterst links tegen extreemrechts. De politie gebruikte traangas en wapenstokken om de orde te herstellen.

Een woordvoerster van de actiegroep Autonomen Antifa 170 zei dat verscheidene demonstranten verwondingen hebben opgelopen.

Meer over