PlusNieuws

Ondanks reddingspoging krijgt Somaliër die boot bestuurde 146 jaar Griekse cel

Of diegene nu zelf een vluchteling is of niet: de persoon die aan het roer zit van een boot met migranten die de overtocht van Turkije naar Griekenland maakt, wordt volgens Grieks recht gezien als mensensmokkelaar. En daarop staan torenhoge celstraffen.

Thijs Kettenis
De rechtbank op het eiland Lesbos veroordeelde een 27-jarige Somaliër gisteren tot 146 jaar cel vanwege de dood van twee migranten. Beeld AP
De rechtbank op het eiland Lesbos veroordeelde een 27-jarige Somaliër gisteren tot 146 jaar cel vanwege de dood van twee migranten.Beeld AP

Opnieuw krijgt een vluchteling in Griekenland een forse gevangenisstraf omdat hij als bestuurder van een boot bij de overtocht vanuit Turkije schuldig is bevonden aan mensensmokkel. De rechtbank op Lesbos veroordeelde een 27-jarige Somaliër gisteren tot 146 jaar cel vanwege de dood van twee migranten en het illegaal de grens overbrengen van 31 anderen.

Mohamad H., naar eigen zeggen een vluchteling, bestuurde op 2 december vorig jaar de boot vanaf de Turkse kust met daarin 33 andere vluchtelingen en migranten. Onderweg kreeg de rubberboot problemen.

Gekapseisd

Volgens de Griekse migratieminister Notis Mitarakis was dit in Turkse wateren, maar weigerde de Turkse kustwacht in te grijpen. H. voer daarop door richting Lesbos, waar het vaartuig voor de kust kapseisde. De Griekse kustwacht redde volgens Mitarakis met steun van de Europese grensbewakingsdienst Frontex 32 mensen, onder wie de Somaliër en drie kinderen. Twee vrouwen verdronken.

Volgens de overlevenden, van wie er gisteren twee voor de rechters op Lesbos mochten getuigen, deed H. alles wat hij kon om de boot veilig aan land te brengen en de opvarenden te redden. Maar volgens het Griekse recht is de bestuurder van een boot met mensen die illegaal de grens oversteken automatisch een smokkelaar.

Dat degene die aan het roer zit in de praktijk willekeurig wordt aangewezen door tussenpersonen die tegen betaling de overtocht regelen maar zelf in Turkije blijven, doet voor de Griekse wet niet ter zake. H. had geen enkele ervaring met het besturen van boten.

De drie rechters legden de Somaliër na een zitting van één uur 22 jaar cel op voor dood door schuld, en verder vier jaar voor elk van de 31 anderen die hij illegaal Griekenland zou hebben binnengebracht. “De wet waarop de rechters zich baseren is niet normaal. Als mijn cliënt de opvarenden had verkracht in plaats van in veiligheid had gebracht, had hij een lagere straf gekregen,” zegt advocaat Dimitris Choulis.

Noodsituatie

Maar het Griekse recht kent ook een bepaling die stelt dat het in noodsituaties toegestaan kan zijn de wet te overtreden, bijvoorbeeld om een onvermijdelijk ongeluk af te wenden. “Als de minister zelf de Turkse kustwacht beschuldigt, is het helder dat mijn cliënt probeerde de dood van zo veel mogelijk mensen te voorkomen en dat het besturen van de boot geen besluit was, maar een noodzaak.”

Hij gaat in beroep. Blijft de straf ongewijzigd, dan komt H. onder normale omstandigheden op grond van het Griekse recht na 12 jaar cel vrij.

De veroordeling van de Somaliër staat niet op zichzelf. Volgens mensenrechtenorganisaties en -advocaten zitten honderden vluchtelingen om dezelfde reden vast. Twee weken geleden legde de rechtbank van Lesbos een Syrische man in een soortgelijke zaak 52 jaar gevangenisstraf op en een boete van 242.000 euro..

Meer over