PlusNieuws

Ommezwaai: VS ziet af van sancties tegen Russische gaspijplijn

De Verenigde Staten schrappen de sancties tegen het bedrijf achter Nord Stream 2, de gaspijplijn van Rusland naar Duitsland, die bijna klaar is. Duitsland en Rusland juichen de draai van 180 graden van president Joe Biden toe; in eigen land wordt het besluit verfoeid, ook door Bidens partijgenoten.

Tom Kieft
Nord Stream 2 gaat gas vervoeren van het Russische poolgebied naar Duitsland. Beeld Alexander Demjantsjoek/Tass
Nord Stream 2 gaat gas vervoeren van het Russische poolgebied naar Duitsland.Beeld Alexander Demjantsjoek/Tass

Het was een van de weinige diplomatieke punten waarop Biden dezelfde lijn zou trekken als zijn voorganger Donald Trump: het verzet tegen het project om aardgas uit het Russische poolgebied naar Duitsland te transporteren. De EU zou zich ermee veel te afhankelijk maken van Rusland. De belangen waren ook economisch van aard; de VS zag liever dat Europa vooral Amerikaans gas zou afnemen.

Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, kondigde gisteren tijdens een top in IJsland aan dat de sancties tegen bedrijven die bij de bouw van het project betrokken zijn, nu toch van tafel gaan. Die sancties zijn volgens Blinken ‘niet in het belang van de VS’.

Relatie met Duitsland

De VS kiest daarmee voor de relatie met Duitsland. De regering-Biden heeft zich erop toegelegd de banden met de grootste economie van de EU aan te halen nadat die beschadigd zijn geraakt onder zijn voorganger.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, juichte de Amerikaanse stap toe. Hij noemde het ‘een uiting van het feit dat Duitsland een belangrijke partner is voor de VS.’

De 9 miljard euro kostende pijpleiding is voor 95 procent voltooid en zal naar verwachting voor het einde van dit jaar gas naar Duitsland vervoeren.

De Verenigde Staten kondigden wel sancties af op vier Russische schepen, waaronder de Akademik Tsjerski, die in april is begonnen met de aanleg van delen van de pijpleiding in Deense wateren. Ook legde Washington sancties op aan vijf andere Russische instanties, waaronder de reddingsdienst op zee.

Cadeautje aan Poetin

De draai komt Biden in eigen land op kritiek te staan. In het Amerikaanse Congres vinden met name de Republikeinen de maatregelen veel te soft. Senator Jim Risch spreekt van een ‘cadeautje aan Poetin’, dat de positie van de VS alleen maar zal verzwakken in aanloop naar een top tussen de presidenten Biden en Poetin. Maar ook uit Bidens eigen partij klinkt kritiek. Volgens senator Jeanne Shaheen zou de VS niet lijdzaam moeten toezien hoe het project wordt afgerond. “Elke optie die we hebben om afronding te voorkomen moet worden benut.”

Meer over