Nieuws

Offensief Donbas aanstaande

Een rookpluim boven Roebizjne na Russische bombardementen. Beeld RONALDO SCHEMIDT/AFP
Een rookpluim boven Roebizjne na Russische bombardementen.Beeld RONALDO SCHEMIDT/AFP

Rusland voerde gisteren een van de zwaarste luchtaanvallen in weken uit op Oekraïne. Het grootschalige offensief in de oostelijke Donbasregio lijkt elk moment te kunnen beginnen.

Tom Kieft

Het Russische ministerie van Defensie meldde ruim 300 precisieraketten te hebben afgevuurd op militaire doelen, hoofdzakelijk in de Donbasregio en nabij Kiev. Maar volgens de Oekraïense autoriteiten zijn ook weer burgerdoelen onder vuur genomen.

Vier raketten troffen de westelijke stad Lviv, die tot nu toe grotendeels gespaard is gebleven, met volgens de lokale autoriteiten zeker zeven burgerdoden en nog eens elf gewonden tot gevolg. Ook de noordoostelijke stad Charkov werd onder vuur gekomen door Russische artillerie. Hierbij zouden in elk geval twee burgers gedood zijn.

Op basis van satellietbeelden van de Russische troepenopbouw verwachten waarnemers dat het grootschalige offensief in de Donbasregio elk moment kan beginnen. Eind maart verlegde Rusland de focus van de strijd op ‘het bevrijden’ van de oostelijke regio van Oekraïne, nadat het op hevige tegenstand was gestuit in de opmars richting hoofdstad Kiev.

De strijd om de Donbas, waar al sinds 2014 oorlog woedt tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten, wordt gezien als een cruciaal moment in de oorlog. Na de vele tegenslagen voor Poetin – met het zinken van oorlogsschip Moskva vorige week als nieuw dieptepunt – is het offensief in de Donbas zijn kans om de ‘speciale operatie’ alsnog als succes aan het thuisfront te verkopen.

De val van de Donbas zou ook zomaar een kantelpunt kunnen betekenen. De 44.000 man sterke legermacht in de regio wordt gezien als de meest geharde en ervaren tak van het Oekraïense leger. Weet het Russische leger die te breken, dan staat Oekraïne er aanzienlijk slechter voor bij een volgend offensief op hoofdstad Kiev.

Meer over