Plus

Oekraïne wil Cherson heroveren met Amerikaanse raketten

Het lijkt er op dat Oekraïne is begonnen aan een tegenoffensief rond de door de Russen bezette stad Cherson. Met een nieuw wapen is bij die plaats een belangrijke brug onbruikbaar gemaakt. De Russen slaan elders in het land terug.

Mark van Assen
De  Antonivskibrug over de Djnepr in de door de Russen gecontroleerde regio Cherson op 23 juli, kort voordat de brug door een aanval met Himarsraketten onbruikbaar zou zijn geworden.   Beeld Alexander Ermochenko/REUTERS
De Antonivskibrug over de Djnepr in de door de Russen gecontroleerde regio Cherson op 23 juli, kort voordat de brug door een aanval met Himarsraketten onbruikbaar zou zijn geworden.Beeld Alexander Ermochenko/REUTERS

De Oekraïense regering in Kiev heeft ondubbelzinnig aangekondigd dat de ‘operatie om Cherson te bevrijden’ is begonnen. De havenstad aan de Zwarte Zee werd al aan het begin van de invasie door de Russen ingenomen. Vóór de oorlog woonden er bijna 300.000 mensen, nu nog maar de helft. De rest is gevlucht. De nieuwe burgemeester is een voormalige KGB-agent.

Himars

Het Oekraïense leger bestookt in deze fase van de strijd strategische doelen in de regio met het zogeheten Himars (High Mobility Artillery Rocket System): zeer wendbare mobiele raketsystemen die zijn geleverd door de Amerikanen. Die omschrijven het zelf als ‘sniper artillery’: raketten die over een lange afstand (tussen 80 en 120 kilometer) heel precies een doel kunnen raken, als een scherpschutter. De VS heeft tot nu toe zestien van deze systemen geleverd. Oekraïne wil er veel meer – minimaal honderd als het aan de Oekraïense minister van Defensie ligt – maar daar voelen de Amerikanen vooralsnog weinig voor.

Flinke klap

Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Oekraïne de afgelopen dagen met Himars-raketten de Antonivskibrug over de rivier de Dnjepr geraakt. Deze belangrijke brug is inmiddels ‘waarschijnlijk compleet onbruikbaar’ en dat zorgt voor grote problemen bij de Russen. Een fors deel van hun troepen in de regio is nu afgesloten van de rest en kan daardoor niet meer bevoorraad worden. Het Russische 49ste leger dat is gestationeerd op de westelijke oever van de Dnipro lijkt volgens de Britten nu zeer kwetsbaar. Volgens hun analyse zou het verlies van de zeggenschap over Cherson een flinke klap zijn voor Moskou.

De nieuwe Russische autoriteiten in Cherson ontkennen overigens dat er iets aan de hand is. Volgens hen hebben de aanvallen ‘geen invloed op de strijd, alleen op de lokale bevolking’.

Doelen van grote waarde

De Oekraïense president Volodimir Zelenski was ook gisteren weer duidelijk over de nieuwe tactiek van zijn leger. “We doen alles om ervoor te zorgen dat ze geen logistieke mogelijkheden hebben in ons land,” aldus de president.

De Himars zijn daarbij zeer waardevol gebleken. Ze worden in defensiekringen gezien als een gamechanger. Nu kunnen ook de Oekraïners van grote afstand en met grote precisie Russische doelen bestoken. Eerder was dat vooral voorbehouden aan de Russen, al leek precisie bij hen niet zo’n belangrijke vereiste.

Volgens Kiev en Washington zijn er in een paar weken tijd meer dan honderd ‘doelen van grote waarde’ geraakt, allemaal ver achter de vijandelijke linies. Het gaat vooral om doelen die de aanvoerlijnen van de Russen verstoren. In een land met de omvang van Oekraïne levert dat onherroepelijk problemen op.

Russische aanvallen

Tegelijkertijd, en waarschijnlijk als reactie op het Oekraïense offensief, hebben de Russen in andere delen van het land de strijd opgevoerd. Vanuit Belarus, een bondgenoot van Moskou, zijn raketten afgevuurd op Tsjernihiv. Die stad ligt ten noorden van Kiev, dat zelf ook sinds enige tijd weer is bestookt.

De gouverneur van de regio Kiev zei dat er gisterochtend een ‘infrastructuurobject’ is geraakt. Volgens persbureau AP is het niet duidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen. Ook Mikolaiv, iets ten noordwesten van Cherson, is onder vuur genomen. Hierbij zouden volgens de plaatselijke autoriteiten vooral burgerdoelen zijn geraakt.