Obama: ‘VS en de wereld staan op kantelpunt’

De Verenigde Staten en de wereld staan op een kantelpunt. Dat heeft de voormalige Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een speech op een verkiezingsbijeenkomst van de Democratische kandidaat voor de gouverneursverkiezingen in de staat Virginia.

Het Parool
Voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama tijdens zijn speech op een verkiezingsbijeenkomst zaterdag in Richmond (Virginia). Beeld REUTERS
Voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama tijdens zijn speech op een verkiezingsbijeenkomst zaterdag in Richmond (Virginia).Beeld REUTERS

Volgens Obama staan de VS en de wereld op een kantelpunt tussen twee visies. Aan de ene kant is er “een gemene politiek van verdeeldheid, conflict en cynisme”, zei hij. “Maar het goede nieuws is dat er nog een weg is, waarbij we samen grote problemen oplossen en onze samenleving wederopbouwen om steeds meer mensen een beter leven te geven.”

Het is volgens de voormalige president een keuze die bepalend is “niet alleen voor de volgende jaren, maar voor de volgende decennia of misschien wel langer”.

Campagne in Virginia

Obama en andere prominente Democraten voeren in Virginia stevig campagne voor de Democratische kandidaat-gouverneur Terry McAuliffe (64). McAuliffe neemt het op tegen de Republikein Glenn Youngkin (54), die wordt gesteund door Donald Trump.

Democraat Terry McAuliffe probeert een tweede termijn als gouverneur van Virginia binnen te slepen, nadat hij tussen 2014 en 2018 ook al gouverneur was van de staat. Hij zag zijn voorsprong op de Republikein Youngkin in recente peilingen echter verdampen.

Obama zei in zijn speech dat de Republikeinse kandidaat een bedreiging vormt voor de democratie. Hij vertelde een enthousiaste menigte tijdens een bijeenkomst op de universiteit in Richmond dat Youngkin onderwijsbanen wil schrappen, toegang tot abortus wil inperken en de campagne van Donald Trump steunt om Amerikanen ervan te overtuigen dat de laatste presidentsverkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen.

“Voor zover ik weet, is de grote boodschap van Terry’s tegenstander dat hij een gewone jongen is omdat hij een fleece draagt. En hij beschuldigt scholen ervan onze kinderen te hersenspoelen”, zei Obama. De oud-president hekelt ook de wijze waarop de Republikein aankijkt tegen de afgelopen presidentsverkiezingen. “Hij heeft ook gezegd dat hij de stemmachines die bij de laatste presidentsverkiezingen zijn gebruikt opnieuw wilde controleren. Echt? De leugens en samenzweringstheorieën aanmoedigen die we al die tijd hebben moeten doorstaan? En ja, we worden verondersteld te geloven dat hij gaat opkomen voor onze democratie?”

De gouverneursverkiezing vindt op 2 november plaats en geldt als test voor de Congresverkiezingen van ongeveer een jaar later. Vorig jaar haalde president Joe Biden de staat Virginia nog met duidelijke voorsprong binnen tegen Donald Trump.

Obama tijdens zijn toespraak, wijzend naar Terry McAuliffe, de Democratische gouverneurskandidaat in Virginia die opgaat voor een tweede termijn. Beeld EPA
Obama tijdens zijn toespraak, wijzend naar Terry McAuliffe, de Democratische gouverneurskandidaat in Virginia die opgaat voor een tweede termijn.Beeld EPA
Meer over