PlusAchtergrond

Obama is ongewoon kritisch op Trump tijdens Democratische conventie

De Amerikaanse democratie is in gevaar, waarschuwde Barack Obama in een bijzonder scherpe speech op de conventie van zijn Democratische Partij. ‘Laat hen je democratie niet afnemen.’

Karlijn Van Houwelingen
Barack Obama tijdens zijn speech. Beeld EPA
Barack Obama tijdens zijn speech.Beeld EPA

Voormalig president Obama heeft in harde bewoordingen gewaarschuwd voor pogingen van president Donald Trump om coronavrij stemmen op 3 november tegen te werken. Zelden haalde een voormalige president zo hard uit naar een opvolger. “Deze regering heeft laten zien dat ze onze democratie zal afbreken als dat nodig is om te winnen,” zei ­Obama.

Veel Amerikanen willen per post meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar Trump maakt dat systeem al weken verdacht. Hij weigerde ­financiering voor een betere voorbereiding op een golf aan stembiljetten. Bezuinigingen op postbezorging door een bondgenoot van Trump zorgen voor vertraagde brieven en hoogoplopende politieke spanningen. Democraten ­menen dat de post wordt gesaboteerd om de verkiezingen te manipuleren – vooral hun aanhangers stemmen het liefst per post.

Wat Amerikanen in de laatste 76 dagen tot de presidentsverkiezingen doen, zal nog generaties doorechoën, sprak voormalig president Obama, die zijn vicepresident Joe Biden promoot in diens campagne tegen Donald Trump. Obama sprak rechtstreeks tot de demonstranten, veelal jong, die de afgelopen maanden massaal de straat op gingen om een eerlijker Amerika te ­eisen. “Elke kans op succes hangt compleet af van de uitslag van deze verkiezingen.”

Jonge Amerikanen zijn weinig enthousiast over de kandidatuur van oude rot Biden, maar hij zal hun steun nodig hebben om Trump en zijn loyale aanhang te verslaan. “De president en de machthebbers – degenen die profiteren als de dingen blijven zoals ze zijn – rekenen op jouw cynisme,” gaf Obama ongeïnspireerde kiezers mee. “Ze weten dat ze je niet kunnen overtuigen met hun beleid. Dus hopen ze het zo moeilijk mogelijk voor je te maken om te stemmen, en je te overtuigen dat je stem er niet toe doet. Dat is hoe ze winnen.”

Plan maken om te stemmen

Obama hield zich na zijn aftreden begin 2017 lang op de achtergrond, maar de laatste tijd is hij uitgesproken over zijn opvolger Trump. Op de begrafenis van John Lewis, legendarisch Congreslid en burgerrechtenactivist, sprak Obama ook al over zijn vrees dat Trump een loopje neemt met het kiesrecht.

De oud-president hield zijn conventiespeech vanuit Philadelphia, waar de onafhankelijkheid van de VS werd ondertekend. Hij was symbolisch voor de grondwet gaan staan, om uit te ­halen naar Trump. Geen enkele overheids­medewerker, ‘inclusief de president’, sprak Obama, zou zijn ambt moeten gebruiken om zichzelf te verrijken.

“Laat hen niet jouw kracht afnemen. Laat hen niet je democratie af­nemen,” drukte hij Amerikanen op het hart. Hij riep kiezers op nu alvast een plan te maken om vroeg te stemmen, om er ondanks vertraagde postbezorging zeker van te zijn dat hun stem ­geteld wordt.

Biden leunt stevig op zijn connectie met Obama, een van de populairste politieke figuren in de VS. Hij is populair bij 58 procent van de bevolking. Alleen zijn vrouw Michelle is geliefder. Zij waarschuwde ook al voor het onderdrukken van stemrecht door Republikeinen toen ze eerder deze week de Democratische partijconventie toesprak. “Mensen die weten dat ze niet eerlijk kunnen winnen in het stembureau doen er alles aan om ons ervan te weerhouden te stemmen.”

Hillary Clinton

Een andere oude bekende, ex-presidentskandidaat Hillary Clinton, koos net als de Obama’s voor een alarmistische boodschap. Ze wees op het scenario dat Democraten in 2016 de das omdeed. Zij haalde meer stemmen, maar dankzij het omslachtige Amerikaanse kiessysteem won Donald Trump het presidentschap. “Joe en ­Kamala kunnen winnen met 3 miljoen stemmen en toch verliezen – neem dat maar van mij aan,” zei Clinton over Biden en zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, senator Kamala Harris. “We hebben overweldigende cijfers nodig, zodat Trump geen weg naar de overwinning kan besluipen of stelen.”

Meer over