O, jij denkt dat het hier bloedheet is? Kijk eens naar...

Voor de zon en de warmte kun je net zo goed thuisblijven. Maar hoe staat het met het weer dichtbij en op verre bestemmingen?

Bob van Huët
 Duitse wegwerkers aan de slag in een bloedheet Berlijn. Beeld ALEXANDER BECHER/EPA
Duitse wegwerkers aan de slag in een bloedheet Berlijn.Beeld ALEXANDER BECHER/EPA

Of het vrijdag nou 40 graden wordt of 39 of 38, het maakt eigenlijk niet uit. Het zal in Nederland sowieso heter zijn dan op veel traditionele zonbestemmingen. Italië, Turkije en Noord-Afrika ogen relatief koel met temperaturen laag in de 30. In Cancun (Mexico), Bangkok (Thailand) en op Bali (Indonesië) werd de 30 graden donderdag niet eens gehaald. En in Zuid-Afrika wordt gewaarschuwd voor sneeuwstormen. Behalve Duitsland, daar sneuvelde gisteren ook het hitterecord: 42,6 graden in Lingen, net over de grens bij Twente.

Midden-Oosten

Wil je het vrijdag echt heter krijgen dan hier, dan moet je in het Midden-Oosten zijn. In Koeweit-stad was het gisterochtend om 09.15 uur al 43 graden. In de Verenigde Staten zijn ze nog aan het bekomen van zeer hete dagen van tegen de 40 graden en met een gevoelstemperatuur van 46 graden. De Amerikaanse hittegolf zou zes levens hebben geëist. De National Weather Service noemde de ongewone hitte een ‘stille moordenaar’. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis nadert het punt dat er minder mensen doodgaan door het koude weer dan door de warmte. Want terwijl de winters zachter worden, worden de zomers almaar heter en zullen hittegolven langer duren.

Alaska

Zelfs Anchorage, de grootste stad van Alaska, toch synoniem voor koel en kou, heeft een ongekend lange periode afgesloten van 34 aaneengesloten dagen met temperaturen boven het gemiddelde. Amerikaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat de gemiddelde temperatuur in Alaska sowieso twee keer sneller stijgt dan zuidelijker op de planeet. Een van de gevolgen van de warmte en droogte is een toename van het aantal bosbranden. Dit jaar is al ruim 260 hectare bos in de as gelegd. Dat komt overeen met wat gemiddeld in een heel jaar verloren gaat.

India

Echt zorgwekkend was de situatie in juni in de stad Delhi, waar meerdere dagen achtereen temperaturen werden gehaald van 48 graden. In het westen van het land, in Churu (120.000 inwoners) in de deelstaat Rajasthan, werd het nationale record gebroken met een onwaarschijnlijke 50,6 graden Celsius.

In de staat Bihar, een van de armste van het land, bezweken honderd mensen. De autoriteiten hadden gewaarschuwd binnen te blijven, maar dat betekent geen inkomsten voor de miljoenen straatarme mensen. Indiase meteorologen voorspellen meer hittegolven die ook langer duren. De gevolgen zijn dramatisch, omdat in toch al overbevolkte gebieden de kans op verdorde oogsten groeit. Ook meren en rivieren drogen op, waardoor de visvangst vermindert. Voorspelbaar is dat dat binnen India kan leiden tot massale migratie. Hetzelfde gaat op voor Afrika, waar de temperatuur de laatste eeuw 2 graden ­hoger is dan op andere continenten.

Donau

Intussen zuchten ook inwoners van Parijs, Londen en Brussel onder temperaturen die 10 graden hoger liggen dan normaal. Op veel plaatsen in West-Europa worden vrijdag nieuwe hitterecords verwacht. Ook in het oosten zijn problemen. Zo droogt de Donau langzaam op en zijn sommige delen al onbevaarbaar. In Frankrijk stijgen elektriciteitsprijzen door massaal gebruik van ventilatoren en airco’s. Het Britse Leger des Heils heeft burgers opgeroepen water en zonnebrand te geven aan daklozen.

Meer over