PlusNieuws

Nucleaire energie, schaliegas: Londen schrapt ‘groene agenda’ door energiecrisis

Het Verenigd Koninkrijk kiest voor nucleaire energie in een poging niet langer afhankelijk te zijn van Russische olie en gas. Zelfs voor het controversiële boren naar schaliegas staat de deur op een kier.

Geert Langendorff
Jim Ratcliffe van chemieconcern Ineos wil aantonen dat het boren naar schaliegas wél veilig is. Beeld REUTERS
Jim Ratcliffe van chemieconcern Ineos wil aantonen dat het boren naar schaliegas wél veilig is.Beeld REUTERS

Het boren naar schaliegas stond nog maar drie jaar geleden in zo’n kwaad daglicht dat de Britse regering energieconcern Cuadrilla opdroeg de putten in Lancashire te vullen met beton. Het Verenigd Koninkrijk wilde zijn vingers niet langer branden aan de controversiële manier van gaswinning, die lichte aardbevingen en ecologische schade kan veroorzaken. De oorlog in Oekraïne heeft premier Boris Johnson van gedachten doen veranderen.

De hyperconservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg wuifde recentelijk de bezwaren van milieuactivisten en de risicoanalyses van wetenschappers met dedain weg. De gevaren waren volgens hem niet groter dan de kans op een ‘instorting van een verlaten mijnschacht’. De politicus sprak niet voor zijn beurt, maar benadrukte de gewijzigde strategie van het kabinet van premier Boris Johnson. De deur voor ‘fracking’ staat op een kier.

“Door de criminele invasie van Oekraïne door Poetin is het terecht dat we alle mogelijke energiebronnen op eigen bodem gaan onderzoeken,” stelde minister Kwasi Kwarteng van Handel. “Maar alleen als de meest recente wetenschappelijke rapporten aantonen dat het winnen van schaliegas veilig is, duurzaam en minimale hinder oplevert voor omwonenden, wordt het verbod erop opgeheven.”

Gedemoniseerd door onwetende minderheid

De slag om de arm van Kwarteng was bestemd voor de kiezers. De regering laat onderzoeken of de bezwaren kunnen worden uitgegumd. Als de resultaten van dat onderzoek binnen zijn, kan het licht voorzichtig op groen. Oprichter Jim Ratcliffe van chemieconcern Ineos speelt hierop in. De miljardair verzocht de regering hem toestemming te geven om een testlocatie te bouwen om te kunnen aantonen dat moderne technologie de zorgen wegneemt.

Het boren naar schaliegas, zo zei hij, werd gedemoniseerd door een ‘onwetende minderheid’. Een van de bekendste voorstanders van de brexit krijgt daarmee niet automatisch zijn zin, maar de weg komt langzaam vrij. Waar de steun voor deze methode van energiewinning nog als een proefballon gezien kan worden, is de aangescherpte focus op kerncentrales serieus. Nucleaire energie vormt het speerpunt van het gewijzigde beleid.

Johnson wil op acht locaties in het Verenigd Koninkrijk centrales laten bouwen om in 2050 een kwart van de huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien. In theorie klinkt dit beter dan in de praktijk. Hinkley Point in het graafschap Somerset laat dit zien. De constructie van een nieuwe reactor door het Franse concern EDF ligt flink achter op schema en de kosten zijn met 4 miljard euro toegenomen, op een totaal van 30 miljard.

Windmolenparken van de baan

Volgens de laatste ramingen moet ‘Hinkley Point C’ in 2027 operationeel zijn, maar critici wijzen op de aanleg van een zusterreactor in het Franse Flamanville. De kosten stegen van 3,3 naar 12,7 miljard euro. De vertraging bij de oplevering bedroeg tien jaar. Met het oog op zijn achterban in Noord-Engeland ziet Johnson geen heil meer in windmolenparken op land. “Die verpesten het uitzicht en kunnen een hoop herrie maken,” stelde hij.

Hernieuwde gasboringen in de Noordzee, de uitbreiding van kernenergie en de verkenning van schaliegasbronnen krijgen door de oorlog in Oekraïne voorrang boven de ‘groene’ agenda van Johnson. Het isoleren van woningen, de vergroting van de capaciteit van windenergie, onderzoek naar waterstof en de versnelde introductie van warmtepompen staan niet meer op de voorgrond. Door de torenhoge energierekeningen gaan principes overboord.

Meer over