Noord-Korea zegt dat virusuitbraak onder controle is

Noord-Korea zegt dat het aantal besmettingen met het coronavirus onder controle is en ‘stabiel afneemt’. Dinsdag (lokale tijd) registreerde het land voor de derde dag op rij minder dan 200.000 nieuwe ‘koortsgevallen’.

Het Parool
De distributie van medicijnen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Beeld VIA REUTERS
De distributie van medicijnen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.Beeld VIA REUTERS

Noord-Korea maakte eerder deze maand voor het eerst melding van een coronageval. Sindsdien zijn volgens het staatspersbureau KCNA bijna 3 miljoen gevallen gemeld van wat het land ‘koorts’ noemt. Noord-Korea heeft niet aangegeven hoeveel van de mensen met koorts zijn besmet met het coronavirus, vermoedelijk doordat er geen capaciteit is om op grote schaal te testen. Het officiële dodental staat dinsdag op 68.

De corona-uitbraak leidde tot grote bezorgdheid over het gebrek aan vaccins in het land met 25 miljoen mensen, de ontoereikende medische infrastructuur en een potentiële voedselcrisis.

Volgens KCNA boekt het land nu echter alweer ‘successen’ in de strijd tegen de uitbraak. “Een paar dagen nadat de maximale noodsituatie ter preventie van een epidemie is ingevoerd, is het aantal sterfgevallen in het hele land drastisch afgenomen. Daarnaast is het aantal mensen dat is hersteld toegenomen. Hierdoor is de verspreiding van de ziekte afgeremd en blijft de situatie stabiel,” aldus het staatspersbureau.

Noord-Korea zei dat de autoriteiten ervoor hebben gezorgd dat er voldoende voedsel en medicijnen beschikbaar zijn in het hele land. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hadden aangeboden om te helpen bij de bestrijding van de pandemie, maar Pyongyang heeft niet gereageerd op het aanbod.