Noord-Korea vuurt grootste raket in vijf jaar af

Noord-Korea lijkt nog lang niet klaar te zijn met zijn rakettesten. Het land voerde zondag een van zijn grootste raketlanceringen in de afgelopen vijf jaar uit. Volgens de Zuid-Koreaanse legerleiding gaat het om een middellangeafstandsraket, die het stalinistisch geregeerde land sinds 2017 niet meer had afgevuurd.

Het Parool
De Zuid-Koreaanse televisie doet met archiefbeelden verslag van de nieuwste raketlancering. Beeld AP
De Zuid-Koreaanse televisie doet met archiefbeelden verslag van de nieuwste raketlancering.Beeld AP

Het projectiel is in de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland terechtgekomen. Het bereikte een hoogte van zo’n 2000 kilometer, vloog 800 kilometer ver en was zo’n halfuur onderweg.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vreest dat het buurland hiermee definitief een streep heeft gezet door een zelfopgelegde opschorting van tests met middellange- en langeafstandsraketten. Die was in 2017 ingesteld om onderhandelingen met de Verenigde Staten mogelijk te maken over onder meer het kernwapenprogramma. Ook met kernproeven is het land toen gestopt.

Zevende rakettest

Sinds de onderhandelingen tussen Noord-Korea enerzijds en Zuid-Korea en de VS anderzijds zijn vastgelopen, zijn ook de raketproeven weer opgestart. Sinds 2019 heeft het land niet zo veel raketlanceringen in een korte tijd uitgevoerd. Het gaat alweer om de zevende rakettest van deze maand. Afgelopen donderdag vuurde het land nog twee ballistische raketten af, wat volgens de Amerikanen en Japan in strijd was met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Op 14 en 17 januari heeft het land vermoedelijk ook ballistische raketten afgeschoten. Op 5 en 11 januari werden hypersonische raketten afgevuurd. Afgelopen dinsdag vuurde het land een kruisraket af. Anders dan het testen van ballistische raketten valt het testen van kruisraketten niet onder de sancties die de Verenigde Naties aan Noord-Korea hebben opgelegd.

Meer over