Noord-Korea: praten met Zuid-Korea is zinloos

Met de mededeling dat het nooit meer met Zuid-Korea wil praten, het afvuren van twee raketten in zee en het wegzetten van de Zuid-Koreaanse president als ‘schaamteloos’, heeft Noord-Korea vandaag de spanningen op het schiereiland verder opgevoerd.

Het Parool
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet niets meer in een gesprek met Zuid-Korea.  Beeld AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet niets meer in een gesprek met Zuid-Korea.Beeld AFP

De stellingname van het regime in Pyong­yang is niet los te zien van de vorige week begonnen militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Volgens Noord-Korea is het een ‘oorlogsrepetitie’.

De afgelopen maanden waren er juist tekenen van een dooi in de relatie tussen beide landen. Vorig jaar was er een historische top tussen de Koreaanse leiders, die elkaar drie keer spraken sinds april vorig jaar. Dat leidde tot een uitnodiging van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voor gesprekken die uiteindelijk, in 2045, zouden moeten uitmonden in een hereniging van beide Korea’s. Pyongyang heeft de deur daarvoor nu in het slot gegooid.

“We hebben niets meer om met de Zuid-Koreaanse autoriteiten te bespreken en hebben geen enkel plan om weer met hen om de tafel te gaan,” aldus een woordvoerder van de Noord-Koreanen vrijdag. De Zuid-Koreaanse president is een ‘schaamteloze man’ die ‘zich laat leiden door angst’, aldus de zegsman.

Het wegvallen van de dialoog is volledig de verantwoordelijkheid van het Zuiden, zei hij. Dat Moon nog een opening ziet voor gesprekken, noemde de woordvoerder ‘waanideeën’. Donderdag nog zei Moon goede kansen te zien voor gesprekken met het buurland. De afgelopen weken lanceerde Noord-Korea al vaker raketten in zee. Dat bemoeilijkt ook hervatting van de besprekingen met Washington over het nucleaire programma.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over