Minneapolis, Minnesota.

Update

Noodtoestand in Portland en Atlanta na geweld bij protesten

Minneapolis, Minnesota.Beeld AFP

Na gewelddadige protesten tegen politiegeweld is de noodtoestand uitgeroepen in de Amerikaanse stad Atlanta. Later volgde ook Portland.

Het Parool

Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet in Atlanta om mensen en eigendommen te beschermen, schreef de gouverneur van Georgia, Brian Kemp zaterdagochtend op Twitter.

Volgens berichten in de media had de burgemeester van Atlanta, Keisha Bottoms, gevraagd om de maatregel na de gewelddadige protesten die volgden op de dood van de zwarte George Floyd. Demonstranten vielen vrijdag onder meer het hoofdkantoor van CNN aan.

De zender toonde livebeelden van het eigen hoofdkwartier, die lieten zien hoe demonstranten van buiten objecten naar politieagenten bij de ingang van het gebouw gooiden.

Later werd de noodtoestand ook uitgeroepen in Portland.

Witte Huis

Voor de vierde opeenvolgende nacht vonden er ook protesten plaats in andere Amerikaanse steden, die af en toe in geweld ontaardden. Ondanks de avondklok gingen duizenden mensen de straat op in Minneapolis. Er zijn ook protesten gemeld vanuit New York, Los Angeles, Dallas, Louisville en andere locaties. Demonstranten verzamelden zich ook buiten het Witte Huis in Washington. Sommige mensen gooiden barricades omver.

De 46-jarige George Floyd stierf maandag na een brute politie-inzet in Minneapolis. Een van de vier bij de operatie betrokken politieagenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij is de witte agent die zijn knie minutenlang op Floyd’s nek had gehouden.

Protesten voor het Witte Huis in Washington. Beeld AFP
Protesten voor het Witte Huis in Washington.Beeld AFP
Charlotte, North Carolina. Beeld AFP
Charlotte, North Carolina.Beeld AFP
Charlotte, North Carolina. Beeld AFP
Charlotte, North Carolina.Beeld AFP
Meer over