Noodtoestand en doden in New York en New Jersey om orkaan Ida

De oostkust van de Verenigde Staten is getroffen door de restanten van Ida, de orkaan die zondag huishield in de zuidelijke staat Louisiana. In de staat New York en het aangrenzende New Jersey is de noodtoestand uitgeroepen vanwege overstromingen en zware neerslag.

Het Parool
De straten van Queens, New York, staan onder water. Beeld EPA
De straten van Queens, New York, staan onder water.Beeld EPA

Zeker negen personen zijn in New Jersey en New York omgekomen door de gevolgen van het extreme weer. Burgemeester Bill de Blasio van de stad New York spreekt van een ‘historische weersomstandigheden’, hevige overstromingen en gevaarlijke omstandigheden op de weg. In Central Park is volgens het Amerikaanse weerinstituut 8 centimeter regen gevallen binnen één uur.

Tornado in New Jersey

Door de zware regenval ligt het metronetwerk van de stad plat: stations en metro’s staan onder water. Inwoners krijgen het dringende advies om thuis te blijven en alleen hulpdiensten mogen voorlopig de weg op. Ook veel vluchten vanuit New York en New Jersey zijn uitgesteld.

In New Jersey werd een ‘grote en extreem gevaarlijke’ tornado waargenomen. In de staat kwam een man van in de zeventig om het leven. Hij zat met twee andere personen in een auto die door het hoogwater in de problemen raakte. Net zoals in New York zijn in New Jersey tientallen millimeters regen gevallen, waardoor wegen onderliepen.

Orkaan van vierde categorie

Het noodweer wordt veroorzaakt door de restanten van Ida, die eind vorige week als orkaan van de vierde categorie aan land kwam in Louisiana met windstoten tot 241 kilometer per uur. Er kwamen vijf mensen om het leven en een miljoen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Het was precies zestien jaar na de traumatische gebeurtenissen rondom orkaan Katrina.

Woensdag waren ook al waarschuwingen voor tornado's van kracht in de staten Pennsylvania, New Jersey en Delaware. ‘Dit is een levensbedreigende situatie, rondvliegend puin kan dodelijk zijn,’ aldus de Amerikaanse weerdienst. Ook is er kans op tornado’s in de staat New York, al lopen de voorspellingen daarover nog uiteen.

Meer over