Nieuws

Nog geen ‘witte rook’ over EU-voorzitter

De regeringsleiders van de EU zijn er vannacht niet in geslaagd om de belangrijkste Europese topfuncties in te vullen. Volgens een duidelijk nukkige Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, was er voor geen enkele topjob een meerderheid onder de regeringsleiders.

Mark van Assen
Jean-Claude Juncker (links) en Donald Tusk waren niet blij: hun opvolgers zijn nog steeds onbekend. Beeld AP
Jean-Claude Juncker (links) en Donald Tusk waren niet blij: hun opvolgers zijn nog steeds onbekend.Beeld AP

Tusk had voorafgaand aan de top in Brussel veel druk op de ketel gezet, maar dat mocht niet baten. Hij kondigde meteen aan dat er op 30 juni verder wordt gepraat. Dat is twee dagen voordat op 2 juli het nieuwe Europees parlement zijn eerste zitting beleeft.

De verzamelde regeringsleiders spraken vier uur lang over de opvolging van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie, de belangrijkste functie in de unie. Het ging verder ook over de vervangers van Donald Tusk, parlementsvoorzitter Antonio Tajani, voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini.

Ook Jean-Claude Juncker, de uittredend Commissievoorzitter, keek wat bedrukt tijdens de persconferentie na afloop. Dat kwam vooral door het tijdstip (02.00 uur): ,,Dat is eigenlijk veel te laat.’’ Maar aan de andere kant, zo grapte hij, ,,ben ik ook wel een beetje blij dat ik blijkbaar erg moeilijk te vervangen ben’’.

Meer over